Legendarni Joe Zawinul u Opatiji

    1530

    Ovog petka, 1. srpnja, Opatiju će posjetiti legendarni jazz glazbenik Joe Zawinul sa svojim sastavom Zawinul Syndicate. Liburnia Jazz Festival tako će na najljepši mogući način otvoriti svoj trodnevni jazz program koji će upotpuniti Elvis Stanić Group u subotu, te The Bad Plus u nedjelju. Zawinul Syndicate, koji ćemo imati prilike čuti u petak, sastav je nastao na temeljima Weather Reporta nakon što je 1985. bend napustio Wayne Shorter.

    Joe Zawinul pijanist je i skladatelj rođen u Austriji, a ’59. emigrirao u SAD. Surađivao je s najvećim imenima svjetskoj jazza onog doba – Milesom Davisom, a u Weahter Reportu s imenima kao što su Wayne Shorter, Jaco Pastorius, Alphonso Johnson, Victor Bailey, Peter Erskine, Miroslav Vitous… Zawinul je u svjetski jazz mainstream uključio električni klavir (Wulitzer i Fender Rhodes) prije izuma prijenosnog synthesizera. Pojavom synthesizera, naučio ga je zaista svirati i u velikoj mjeri iskorištavati njegove mogućnosti u svojem glazbenom izrazu.

    Zawinul je sa svojim Syndicateom nekoliko puta nominiran za nagradu Grammy, a kao solist je osvojio mnoge nagrade i priznanja od čega se posebno ističe Downbeatov izbor za najboljeg klavijaturistu čak 28 puta. Zaslužio je počasni doktorat Berklee School of Music i postao austrijski ambasador dobre volje za 17 afričkih naroda. 2002. Zawinul osvaja prvu Međunarodnu Jazz nagradu koju dodjeljuje Međunarodna organizacija jazz festivala i Međunarodna udruga jazz edukatora.

    Joe Zawinul je u svijetu jazza prvi počeo kombinirati elemente world music, rocka i jazza. Mnogi zvukovi današnje world glazbe ne bi niti postojali bez njegovih revolucionarnih skladbi i izvedbi s Miles Davisom kasnih 60-tih, Weather Reportom u 70-tima i 80-tima i Zawinul Syndicateom od 90-tih do danas. Ljetna pozornica u Opatiji idealna je prilika za doživjeti ovog velikana uživo pod vedrim nebom i u ljetnoj atmosferi u blizini mora. Popularna cijena ulaznice od 50 kuna pozivnica je koju ne bi trebalo propustiti.

    0 Shares
    Muziku podržava