Uspješno preboljena Laura Marling

    1816

    Noah and the Whale

    Last Night on Earth

    Datum izdanja: 07.03.2011.

    Izdavač: Mercury Records / Universal Music

    Žanr: Indie Pop, Indie Rock

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Life Is Life
    2. Tonight’s The Kind Of Night
    3. L.I.F.E.G.O.E.S.O.N.
    4. Wild Thing
    5. Give It All Back
    6. Just Me Before We Met
    7. Paradise Stars
    8. Waiting For My Chance To Come
    9. The Line
    10. Old Joy

    Prekid s Laurom Marling pogodio je Charlieja Finka, pa je prošli album Noah and the Whalea bio jako mračan, dok se novim riješio svih demona i pružio jako izdanje kojim potvrđuju sav svoj talent.

    Sa skladbom “Life Is Life” otpisuje sve loše ljubavi i kreće u nove ljubavne pobjede sa stihovima koji su i više nego optimistični ‘And it feels like his new life can start, And it feels like heaven‘, a takvim optimizmom odiše i ostatak trećeg po redu albuma pod imenom “Last Night on Earth“.

    Priča o Noah and the Whale započela je prije pet godina, a u međuvremenu su izdali nekoliko EP-a, tri studijska albuma, cijeli niz singlica od kojih je nekako najupečatljivija ostala “5 Years Time” koju je nosila pop melodija i vrlo zarazno zviždanje.Druga stvar koju vrijedi napomenuti jest da su iz benda proizašle već mnoge sadašnje značajne face britanskog indiea, poput već spomenute Laure Marling i Emmy the Great. Obje su izgradile već podosta zavidne karijere, a sama Laura postala je prava miljenice otočke publike (kako i ne bi kad radi odlične albume).

    “Last Night on Earth”, iako bi to naslov mogao odavati, nije oproštajno pismo nekog samoubojice, već album veselih tonova i nade u bolje sutra jer treba živjeti danas, a ne u prošlosti kakva god ona bila. Takvim načinom razmišljanja bend nam je isporučio niz prekrasnih indie pop folk pjesama koje najviše podsjećaju na radove Belle & Sebastian.

    Muziku podržava

    Na albumu se ističu mnogi zgodici, a nekako najupečatljivije ispadaju pjesme “Tonights the Kind of Night” i “L.I.F.E.G.O.E.S.O.N.” koje su već izdane i kao singlovi. Na njima se osjeća jedan karakterističan indie pop zvuk kakvog znamo iz pjesama The Divine Comedy, ali na nešto moderniji, skoro plesni ritam.

    Kako album odmiče, s vremenom dolaze nešto mirnije teme, poput skladbi “Wild Thing” koja je u neku ruku posveta utjecaja Loua Reeda na stvaralaštvo Noah and the Whalea ili “The Line“, ali u tom drugom dijelu albuma više do izražaja dolazi posuđivanje ’80-ih. kao glavni izvor inspiracije što je odlično uklopljeno u ukupne zvučne kulise albuma, a najbolje se osjeća s pjesmom “Waiting for My Chance to Come“.

    Bolni prekidi često znaju izroditi odlične albume (sada mi na pamet pada Beck i fenomenalni “Sea Change”), ali Noah and the Whale ipak se bolje osjećaju u prošnijim i življim temama što su iznova dokazali sa svojim trećim izdanjem “Last Night on Earth”.

    Odlično je vidjeti da bend ponovno uživa u glazbi što su najbolje pokazali u dva najavna singla koja bezbrižno možemo uvrstiti u jedne od kandidate za indie singlicu godine. Ostatak je i više nego zabavan i opuštajuć, pa ne vidim razlog zbog čega netko ne bi mogao uživati u njemu.

    Kada se sluša nešto poput “Last Night on Earth” vidljivo je da su neki ljudi jednostavno stvoreni da budu glazbenici jer nije lagano ispucavati toliko melodične, a opet ne banalne pjesmice. Za neke više domete postavljena je synth gospel pjesma “Old Joy” koja na najbolji mogući način zatvara album.

    Muziku podržava