Poljska psihodelija sa svjetskim manirima

    1432

    Riverside

    Rapid Eye Movement

    Datum izdanja: 08.10.2007.

    Izdavač: Inside Out / Trolik

    Žanr: Metal

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Beyond The Eyelids
    2. Rainbow Box
    3. Panic Room
    4. Schizophrenic Prayer
    5. Parasomnia
    6. Through The Other Side
    7. Embryonic
    8. Cybernetic Pillow
    9. Ultimate Trip
    1. Behind The Eyelids
    2. Lucid Dream IV
    3. 02 Panic Room
    4. Back To The River
    5. Rapid Eye Movement

    Nakon ovog, trećeg po redu studijskog albuma, više nema nikakve sumnje da je poljski Riverside ponajbolji progresivni rock bend zadnje generacije. Iako izuzetno depresivan, psihodeličan i mračan, njihov je opus istovremeno vrlo kompleksan, institucionalno dubok i vrlo utjecajan.

    Uspoređujemo li “Rapid Eye Movement” s prijašnjim albumima, recimo sa “Second Life Syndrome“, doći ćemo do zaključka da se i ovdje radi o vrlo kvalitetnom materijalu, koji se svojom mračnom stranom kreće između Pink Floyda, Porcupine Tree, Blackfielda i Opetha, a povećani obim korištenja ‘hevijaniziranog’ gitarističkog tehniciranja navodi na zaključak da je veza s Dream Theatera dosta povećana.

    Isto tako, ovo je nešto melodičniji album, s manje kaosa, ‘umetnutim’ elektroničkim sekvencama, synthevi su također ‘more heavy’, klavijature maksimalno psihodelizirane, izraženija je distorzija, a epski utjecaj je podjednak, mali, ne i zanemariv.

    Gitaristički rad mi se čini nekako najuvjerljivijim, pogotovo u dijelu gdje se ‘bori’ s vokalima, što mi je prikladno usporediti s načinom na koji je to radio David Gilmour na svojem lanjskom solo albumu “On an Island“.

    Muziku podržava

    Osjećam da ima u tom gitarističkom dijelu elemenata zahvaljujući kojima bi mogli malo proširiti stilsku ‘šetnju’ i na progresivniju alternativu nalik na, recimo, A Perfect Circleovu. Ipak, ponajviše sam ovaj album doživio kao kombinaciju Opethovih remek-djela “Deliverance”, “Damnation” i “Ghost Reveries”. Dakle, puno rockerske depresivnosti, dubokih osječaja, ali i snažnijih, utjecajnjijih heavy rock dijelova.

    Through the Other Side“, “Embryonic” i “Cybernetic Pillow” otprilike bi odgovarali takvoj varijanti, “Beyond the Eyelids” ima najviše Dream Theatera, poglavito u klavijaturističkim passageima i konstruktivnom gitarističkim dijelovima, dok je “Rainbow Box” pjesma s najviše alternativnih elemenata.

    Zanimljivo, ima ovdje i jedna pjesma koja djeluje najveselije, s najviše lijepih, čvrstih melodija, plivajućih klavijatura, catchy ritmova, pjevnih refrena, distorzivnog basa i pravilnog bubnjanja. Ona se zove “02 Panic Room“, prvi je singl i svojeg remiksiranog ‘blizanca’ ima na bonus discu. A upravo se na tom bonus discu i najviše osjeća poveznica s Pink Floyd, poglavito u instrumentalnom dijelu pjesme “Back to the River“, gdje je moguće prisjetiti se na svevremensko remek-djelo – “Shine on You Crazy Diamond”.

    Upravo je taj dodatni disc još jača pozivnica za nabavku ovog albuma, kojim se Riverside, da to još jednom ponovim, ušetao u prvu progresivnu ligu. Tako da ih sada više nitko ne može, a niti smije, doživljavati kao bend koji ima potencijala. Po treći put je dokazao da, ne samo da ga ima, nego ga i zna iskoristiti.

    Muziku podržava