Nova šansona

    3319

    Hrvoje Hodak

    U sjeni

    Datum izdanja: 06.11.2006.

    Izdavač: Dallas Records

    Žanr: Pop

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Reci mi
    2. Od tolikog svijeta
    3. Mjesto
    4. Sjeća me na tebe ovaj dan
    5. Dobro me znaš
    6. Tamo gdje idem
    7. Da li si tu
    8. Potrošeni glas
    9. Nebesko blago i smijeh
    10. Hommage a la mort
    11. Oblaci
    12. Još jedna duga noć
    13. Godina bez nje
    14. Spava moj rab
    15. Yelena
    16. Svjetla kontinentala re-edit
    17. Potrošeni glas (remix)

    U sjeni” je prvi samostalni album Hrvoja Hodaka kojeg smo dosad mogli upoznati kao člana Belfast Fooda. Na “U sjeni” Hrvoje se predstavlja s intimnim, šansonjerskim izričajem. Album je snimljen u lo-fi electro-pop aranžmanima koji prizivaju Arsena Dedića na njegovom biseru “Kino Sloboda” iz 1987. ili Leonarda Cohena od “I’m Your Man” naovamo.

    Preko programirane podloge glavnu glazbenu podršku Hrvoju pruža kolega iz Belfasta Alen Širola na električnoj gitari, a mimimalistička struktura pjesama je ponekad začinjena i s drugim ‘živim’ instrumentima poput saksofona, oboe ili violine. Neke pjesme imaju i etno stilizacije, od mediteranskih u “Spava moj Rab” s Markom Toljom, do irskih u “Tamo gdje idem“, u kojoj Hrvoje svira svoj Tin Whistle.

    Arsen Dedić i gostuje u “Mjesto“, no tu leži i jedan od glavnih problema albuma. Naime, najuvjerljivije skladbe su upravo one s gostima, uz već spomenute, tu su i Dado Topić, koji je rutinerski odradio “Potrošeni glas” i Barbara Štrbac u “Hommage a la mort“.

    Hrvojevi tekstovi su većinom melankolične ljubavne pjesme, koje on pjeva sjetnim, prigušenim glasom, koji je ugodan, no neenergičan, pa gostovanje uvjerljivijih vokala to može pretvoriti u minus.

    Muziku podržava

    Premda Hodakove pjesme mogu sasvim dobro poslužiti za ugodno opuštanje, rijetko uspijevaju djelovati na dugotrajno pamćenje, pa je nažalost malo vjerojatno da će ovaj album ostaviti dublji trag.

    Uz Hrvoja u zadnje vrijeme u Hrvatskoj se pojavilo nekoliko ‘novih šansonijera’, poput Lukyja i Davora Ercega, što svakako raduje, no vrijeme je da počnu raditi malo ambicioznije projekte, jer ne vidim razlog zašto bi oni morali ostati ‘u sjeni’.

    Muziku podržava