Više od 200 mrtvih u požaru u brazilskom klubu

Muzika.hr
1261

Najmanje 220 osoba je poginulo, a velik broj ih je ozlijeđen u požaru koji je u noći sa 26. i 27. siječnja zahvatio noćni kub Kiss u brazilskom gradu Santa Maria.

Popularni klub tijekom vikenda svake noći posjeti između 2.000 i 3.000 posjetitelja, najčešće studentska populacija, a kobne su večeri svirala dva benda. Članovi (ili dio tima) jednoga od njih zapalili su bengalke (neki kažu pirotehnička sredstva) pa je vatra zahvatila dio pozornice. Prema izjavama svjedoka, iako su odmah pokušali ugasiti vatru, tri minute kasnije čitav je klub bio u plamenu.

Murilo de Toledo Tiecher, 26-godišnji student medicine, kazao je da redari nisu odmah shvatili što se događa, pa su držali vrata zatvorenima dok ih na koncu gomila nije razvalila. Policija, vatrogasci i hitna pomoć stigli su brzo, no kako mnogi nisu uspjeli izaći na vrijeme, stradali su ili ugušivši se dimom ili u stampedu koji je nastao kada se proširila panika.

Prije deset godina, na koncertu metal benda Great White na Rhode Islandu, na sličan je način, zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom, poginulo stotinjak posjetitelja jednog kluba.

Muziku podržava