Ponekad samo mali, čak i minorni detalji mogu u potpunosti promijeniti dojam prostora u kojem obitavamo. Ne znam zašto je to uopće bitno spomenuti u tekstu otvaranja nove, renovirane Tvornice Kulture, jer je u njoj gotovo pa sve novo. Okej, lokacija je ostala ista, i dalje imamo mali i veliki pogon, no sve ostalo, od vizualnih do izvedbenih rješenja, u potpunosti je drugačije. Ekskluzivno smo imali prilike ući u dvoranu na kojoj se radi punom parom, kako bi sve bilo spremno za veliko otvaranje ovoga petka uz Nenu Belana koji će izvoditi najveće hitove Đavola. Evo i prvih dojmova.

Najveća koncertna dvorana u Hrvatskoj

Ono najbitnije, i dalje postoji pregrada malog i velikog pogona. Samo što ih više ne dijele šankovi. Nova, šira prostorija velikog pogona dobila je pomalo kružni oblik te napokon ostavlja dojam mnogih koncertnih dvorana zapadne Europe. Upravo je taj manevar zaslužan da veliki pogon po novom broji nešto više od 2.000 stajaćih mjesta čime postaje i najveća koncertna dvorana u Hrvatskoj. To nipošto ne znači da je Tvornica ostala isključivo koncertni prostor. Dapače. Novo, očišćeno okruženje postaje poligon za sve kulturološke izvedbe. Bina je, za razliku od dosadašnjeg oblika kvadra sada nešto zaobljenija u pozadini, čime pomalo podsjeća na kazalište srednje veličine. Isto tako, pogled prema stropu otkriva kako nema više bočnih balkona. Oni su u potpunosti uklonjeni čime je otkriven veliki zid na kojem se s obje strane dominiraju veliki ventilatori.

foto: Monika Bračević

Tribine ostaju iste, no prostor iznad njih će napokon zaživjeti u svojem prvotno zamišljenom VIP obliku. Kako se najavljuje, na katu će biti instalirani posebni šankovi, probijena je i prostorija za WC, čime napokon oni koji žele mogu pojačati svoj koncertni doživljaj dodatnim komforom. Što se šankova pak tiče, oni se sada sele u prostor za garderobe velikog pogona, odnosno u stražnji prostor malog. Tako će prohodnost između dvije prostorije biti kudikamo veća nego dosad, a i velika širina bivše garderobe bi trebala smanjiti gužve na šankovima pri rasprodanim eventima.

Muziku podržava

Ulazi s ceste ostaju isti, WC velikog pogona i dalje je u prostorijama ispod velikog pogona, a novo ruho Tvornice dat će posjetiteljima i novu, ljepšu terasu. U neku ruku, srž i koncept ostaju nepromijenjeni, no nova rješenja su dala dodatnu dozu funkcionalnosti s jedne te ono podjednako bitno, estetski napredak s druge strane. Zidovi više nisu dosadni i tamni, već podsjećaju na kakvu destileriju s Otoka zbog cigli koje dominiraju vidnim poljem.

foto: Monika Bračević

Isto tako pregrade između pogona nisu samo pregrade već široka vrata u staklu. Time bi i popunjeni kapaciteti trebali dati posjetiteljima da “dišu” normalno čime bi neke od prijašnjih boljki trebale biti riješene. Tu su i neki naoko manje bitni no podjednako uočljivi detalji. Logotip na ulazu sa Šubićeve je sad uočljive žute boje, a sprema se novina i na zidu iza pozornice velikog pogona. On će dobiti novi Tvorničin logotip, što je svakako unaprijeđenje za pohvalu, jer ruku na srce, kad se rješe osnove, takvi detalji podižu priču na novu razinu.

Na kraju krajeva, sve ovo tek treba testirati u stvarnim uvjetima. U petak će veliki pogon pjevati hitove Đavola, a u subotu stiže legendarni Let3. Nema sumnje da će nova rješenja ovog vikenda biti implementirana, čime bi na kraju krajeva posjetitelji za svoj uloženi novac mogli dobiti više. Što se tiče zvuka, razglas je sada prilagođen prostornim promjenama, a velika pregrada i dalje ostaje čime kapaciteti bi okvirno trebali biti sljedeći; mali pogon može sada komotno smjestiti oko 400 ljudi, dok će pregrađeni veliki pogon plesati oko brojke 600. Za kraj, kao što smo napomenuli na početku, puni kapacitet velike dvorane ide na brojku od nešto više od 2000 ljudi.

Što ćemo uopće gledati?

Moglo bi se reći da program oslikava multifunkcionalni duh nove Tvornice. Osim već gore spomenutih domaćih teškaša, do kraja godine valja još izdvojiti veliki party u režiji Kuzma & Shaka Zulu 28. rujna, a samo nekoliko dana kasnije 6. listopada nastupa Mario Biondi. Tu su još i američki electro-pop umjetnici Son Lux, miljenici zagrebačke publike My Baby i izuzetno zanimljivi trio Public Service Broadcasting. Iduće godine pak serija jakih imena. Sve će krenuti uz popularnog Toma Odella, a tri dana kasnije u veljači dolaze indie rockeri Cloud Nothings. Nešto kasnije veliki pogon će prodrmati White Lies, a što nas čeka u budućnosti, saznat ćemo vrlo skoro.

foto: Monika Bračević

Što se tiče uloge Tvornice na zagrebačkoj karti, ovim potezom naša metropola definitivno ide prema naprijed. Ipak, ne možemo reći da je situacija do sad bila loša. Na prste dvije ruke se moglo nabrojati dvorane raznih kapaciteta u kojima se da organizirati koncert, a nova, šira i veća Tvornica bi trebala popuniti rupu uređenog koncertnog prostora u širem centru grada koji može primiti srednje velike bendove. Bina je taman dovoljno velika da ugosti nešto ozbiljnije produkcije, a kapacitet dovoljno raznolik da ugosti i one koji mogu prodati nešto manje ulaznica. Ono najbitnije, nakon gotovo dva desetljeća postojanja, vaša česta koncertna destinacija opet će izgledati zanimljivo i atraktivno.

Sve ovo je između ostalog i dio pripreme za veliku dvadesetu proslavu života Tvornice kulture. Cijela 2019. teći će u znaku okruglog ročkasa, a daleki nam idući rujan bi trebao u petoj brzini protutnjati uz nagruvani i jaki raspored gostovanja. Ne sumnjamo kako će i glazbenici pozdraviti ove promjene pozitivno jer su po novom i njihove prostorije proširene, unaprijeđene i općenito bolje. Program do kraja ove godine je objavljen, a čak i oni česti gosti će u neku ruku ove sezone u Tvornici zasvirati prvi put. Jedva čekamo!

524 Shares
Muziku podržava