Traži se zaštita britanske muzike u post-Brexit svijetu

Muzika.hr
701

Uspješnost Velike Britanije kao jednog od najvećih glazbenih izvoznika treba se zaštititi u post-Brexit svijetu, upozorila je organizacija UK Music.

Prošle godine, britanski je glazbeni izvoz iznosio oko 2,9 milijardi dolara, što je tek pola od 5,4 milijardi koliko glazba doprinosi britanskoj ekonomiji. Najviše novca dolazi od autorskih prava – što domaćih što međunarodnih – gotovo 2,7 milijarde dolara.

Coldplay, Ed Sheeran, Sam Smith i Adele predvode popis najuspješnijih glazbenih imena, a svaki šesti album kupljen negdje u svijetu tijekom 2015. godine bio je album britanskog izvođača.

Muziku podržava

Više od 27 milijuna posjetitelja (oko 705 tisuća su stranci) bilo je na koncertima i festivalima diljem Britanije što je glazbenoj industriji donijelo zaradu od 1,2 milijarde dolara. U istoj toj industriji stalan posao ima 120 tisuća ljudi; 70 tisuća su glazbenici, skladatelji, tekstopisci…

Naš izvoz je sjajan i poput sporta predstavlja našu zemlju u najboljem svjetlu. Naš je cilj ‘nagovoriti’ vladu da nam omogući zakone jednako dobre kao i glazba koju stvaramo” kaže šefica UK Music, Jo Dipple, misleći pritom na razne copyright mehanizme.

Muziku podržava