Spotify otkrio formulu kako dijeli novac

Stjepan Vrečko
1394

Thom Yorke nije bez razloga nedavno zaratio sa servisom Spotify. Frontmen Radioheada kazao je da Spotify šteti glazbenicima i čini se da je bio u pravu.

Kao dio nedavno pokrenute stranice Spotifyartists.com namijenjene izvođačima stoji objašnjenje na koji način Spotify funkcionira. A ono jasno kaže da po streamu pjesme, njezinom izvođaču (odnosno nositelju prava) Spotify u prosjeku isplati između 0,006 i 0,0084 američka dolara.

Do tog iznosa došli su kombiniranjem premium usluge (gdje svaki stream donosi 0,01 dolar) i besplatnog preslušavanja koje se – poput televizijskog sadržaja – prekida reklamama.

Muziku podržava

Spotify navodi da 70% zarade isplaćuju nositeljima prava, a 30% zadržavaju za sebe. Od tog novca poboljšavaju svoju uslugu i, kako kažu, pomažu u otkrivanju novih glazbenih talenata. Objavili su i jednostavnu matematičku formulu kako dijele novac.

Dakle, svi koji su mislili da Spotify plaća izvođačima po streamu, prevarili su se. Sve se računa po gornjoj formuli, a koliko će novca na kraju otići samim izvođačima ovisi o nekoliko čimbenika: koliko se glazba izvođača ‘streama’ u odnosu na ukupan broj ‘streamova’, u kojoj državi se sluša njihova glazba, koliki je postotak premium korisnika u ukupnom broju korisnika koji slušaju tu glazbu, kakva su im autorska prava, ugovori i tako dalje…

Spotify je trenutno dostupan u 32 države na 5 kontinenata, ima 6 milijuna premium korisnika i oko 24 milijuna ‘besplatnih’ slušatelja. Otkrivena je i tablica u kojoj je aktualne srpanjske iznose usporedio s predviđanjima što bi bilo kada bi imali 40 milijuna pretplatnika. Kao mjerilo uzeli su tipične kategorije albuma.

Po njihovom tumačenju, ako se Spotify uspoređuje s nekim drugim servisima vidljivo je koliko su bolji: trenutna vrijednost tantijema na milijun slušanja iznosi između 6.000 i 8.400 dolara, dok je kod video streaming servisa 3.000 dolara, odnosno između 1.300 i 1.500 dolara ako je riječ o radio streaming servisima.

U 2013. godini Spotify je nositeljima prava isplatio 500 milijuna dolara, dok je od 2008. i samih početaka ta brojka odavno prešla milijardu dolara.

Muziku podržava
Stisni