Preminuo Lou Reed

Stjepan Vrečko
3503

Kako piše Rolling Stone, 27. listopada u 71. godini preminuo je Lou Reed.

Uzrok smrti legendarnog kantautora i gitarista koji je utjecao na pola stoljeće glazbene scene zasad nije poznat, no Rolling Stone podsjeća da su Reedu u svibnju ove godine transplantirana jetra.Rođen je 1942. u Brooklynu, odrastao na Long Islandu, a nakon par bendova koje je pokrenuo s Johnom Caleom, u ‘pravi’ glazbeni svijet ušao je 1965. osnovavši The Velvet Underground, utjecajni bend čiji su se albumi prodavali u malim nakladama, no svi koji su ih čuli kasnije su osnovali svoj bend.

Početkom sedamdesetih Reed je napustio bend i okrenuo se solo karijeri zacementiravši svoje mjesto kao jedna od najutjecajnijih rock figura u povijesti: David Bowie, R.E.M., popis bi se mogao nastaviti unedogled, samo su neki kojima je bio uzor.

Muziku podržava

Walk on the Wild Side” jedna je od njegovih najpoznatijih pjesama, a njegovi stihovi proučavali su se i na fakultetima. Skupa s partnericom, kasnije i suprugom Laurie Anderson postao je svojevrsni simbol New Yorka opjevavši ga sa svim vrlinama i manama nebrojeno puta.

Posljednji album koji je objavio bio je “Lulu“, zajednički projekt s Metallicom iz 2011. godine.

Muziku podržava