Već smo apsolvirali kako je 2017. bila jedna od najplodnijih godina na domaćoj sceni, a kada se na listi najboljih domaćih izdanja nađe čak pet prvijenaca, možemo mirno spavati jer znamo da nam je glazbena scena još neko dulje vrijeme sigurna. Neki od njih su debitanti, kod nekih smo na prva izdanja čekali godinama, a ova lista pokazuje da imamo raskoš talenata čiji ćemo rad pratiti u narednim godinama.

Slijedi lista najboljih albuma prvijenaca u 2017.

10Luul – “Nadam se da ovo nije kraj” (EP)

Album poslušaj na Bandcampu

Ovakav sanjiv pop s izrazitim psihodeličnim momentima svakako jest u modi, kad tome nadodamo i dio ‘dark’ glazbe, potpuno je jasno da bi Luul lakoćom mogao doći do svoje publike (…) Na domaćoj i regionalnoj sceni Luula je najlakše uspoređivati u rasponu od Mayalesa do Ti, ali, nažalost, s tri pjesme se ne može dobiti cjelovitiji uvid što Luul može pa je zasad još uvijek korak dva iza njih s potencijalom koji se jasno nazire na “Nadam se da ovo nije kraj EP”.  (iz recenzije)

Preporuka za slušanje:Ovo nije kraj

9Ivan Grobenski – “Lessons in Life and Love”

Album poslušaj na Bandcampu

Iako se ime Ivan Grobenski povezuje uz mnoštvo raznih projekata i bendova kao što su Moskau, Bubblegum i Suho Grlo Nos, tek ove godine je ovaj koprivnički glazbenik pod punim imenom izbacio potpuno samostalan debi album “Lessons in Life and Love”. Samim time i nakon prvog preslušavanja sasvim je jasno da je ovo iznimno intimna, iskrena, pa čak i ogoljena zbirka pjesama i uron u umjetnikovo stanje uma i onih životnih i ljubavnih lekcija koje je odlučio podijeliti s ostalim dušama. Zbog toga smo mu itekako zahvalni.

Preporuka za slušanje:Parents For Sale

8Billie Joan – “Barren Land”

Album poslušaj na Bandcampu

Već naziv albuma, “Barren Land”, govori o stanovitoj drskosti i hrabrosti. Sterilna i gola zemlja o kojoj Billie Joan pjeva, zemlja koja ništa ne proizvodi, po kojoj hodaju grešni ljudi, žene i muškarci, djevice i pijanci, i na kraju, mladi ljudi kojima je dosta sterilnosti i koji će pružiti otpor, pa makar nitko ne primijetio (…) Billie Joan ima dovoljno potencijala i talenta te je dovoljno iskrena i sirova da joj album prvijenac zvuči kao dobar početak nečega većega. (iz recenzije)

Preporuka za slušanje:Oh my dear Reverend

7Mnogi Drugi – “Prvi”

Album poslušaj na Deezeru

“Prvi” je vrlo dobar prvijenac jednog i ne više toliko mladog benda, ali benda s članovima koji imaju jasnu viziju svojeg razvoja. Danas se drugačije gleda na glazbu nego prije deset ili pedeset godina, danas je najbitnije biti u medijima, Youtubeu, Facebooku, koncertima… A tu su Mnogi Drugi jaki. Sad kad iza sebe imaju i prvijenac poput albuma “Prvi”, preostaje nam vidjeti da li se može spojiti publika alternativnijeg i komercijalnijeg zvuka koja će zavoljeti ovaj bend. Predispozicije su sve tu, tu nema sumnje. (iz recenzije)

Preporuka za slušanje:Slonovi

6Pi – “☠ (časna lubanjska)”

Album poslušaj na Bandcampu

Svaka čast na hrabrosti i odmaku od svih dobro utabanih domaćih autora jer se time dokazala da je jedna od najjačih, ako ne i najjača hrvatska autorica mlađe generacije. Logično da moraju doći i usporedbe sa Sarom Renar koja je prošle godine uspjela sličnim ostvarenjem, ali ukupno gledajući ‘lubanjice’ su dojmljivije djelo kojim je napravljeno mnogo više koraka u nepoznato od “Tišine” (…) Ako volite hipsterske autore kao što su ovi gore navedeni, “(časna lubanjska)” će vam biti top album. (iz recenzije)

Preporuka za slušanje: “暗い森 (mračna šuma)

5Seine – “Sno sna”

Album poslušaj na Deezeru

“Sno sna” je jedan od zgoditaka alternativnog rocka u nas za ovu godinu. Najveća prednost benda je da su svoji, specifični, drugačiji od ostalih i to po mnogočemu, počevši od lirike, preko melodija do vokala – prate inozemna zbivanja, a opet su naši. To se danas teško može, a Seine su uspjeli. (iz recenzije)

Preporuka za slušanje: Šilo

4Nellcote – “Surrender” (EP)

Album poslušaj na Deezeru

Vođa benda je Vinko Ergotić koji ima vrlo specifičan vokal kojeg zna odlično iskoristiti, pa tako u jednom trenutku može zvučati kao Mark Lanegan u mračnijim dionicama, dok već u drugom momentu pjeva visoko poput Dukata iz Stray Dogga. Kad ima tako široke glasovne mogućnosti, naravno da mu je lako interpretirati pjesme, pa tako kroz svaku pjesmu dobivamo zanimljive izvedbe koje se s radošću slušaju iznova. Glazbeni dio generalno je vrlo minimalističan i u najviše slučaja obojan mračnim tonovima što i prate tekstovi koji su osobni, ponegdje i tjeskobni… (iz recenzije)

Preporuka za slušanje: So Long, My Friend

3Svemirko – “Vanilija”

Album poslušaj na Bandcampu

Osamdesete su opet kul, itekako kul. Nigdje to bolje nećete čuti nego na “Vaniliji”, prvijencu Svemirka na kojem su u posve besprijekornom omjeru pomiješani klasičan pristup popu (obilato posut psihodelijom), sintesajzeri, gitare, plesnost, sanjivost i kontemplacija. Sve tu frca od friških, originalnih ideja, a ni u izvedbi se nije podbacilo, dapače. Zabavno, kreativno i hipsterski. Pametno. Ovaj se album čitavom površinom leđa naslanja na prošlost, ali mu je pogled usmjeren daleko u svijetlu, blistavu budućnost gdje će bend, barem ako je suditi po prvijencu, sasvim sigurno stići. (Iz pregled 2017: Najbolja domaća izdanja)

Preporuka za slušanje: Žena od vanilije

2Para Lele – “Para Lele”

Album poslušaj na Bandcampu

Očito je da su prije snimanja slušali mnoge staroindijanske ploče i pritom dobili finu inspiraciju ukomponiravši sve to u jednu zanimljivu psihodeličnu cjelinu prepunu udaraljačkih i puhačkih instrumenata. Teško je izdvojiti ovdje neku pjesmu, bilo po dobrom ili po lošem, jer je album napravljen kao jedna cjelina u kojoj nema takvih odskakanja. Neke pjesme su malo žešće, neke malo laganije, ali sve u svemu album prolazi u jednom kreativnom ludilu kojeg je teško opisati, pa ga je bolje poslušati i donijeti vlastiti sud. (iz recenzije)

Preporuka za slušanje: Krajolik

1Tús Nua – “Horizons”

Album poslušaj na Bandcampu

Već s prvom pjesmom Tús Nua nas uvodi u svoj svijet imaginacije koju možemo uspoređivati s bendovima počevši od Sigur Rós do naših Žen, s time da Tús Nua ima svoje viđenje pumpanja atmosfere koje oduševljava svakom novom pjesmom. Na većinu pjesama su naljepljeni vokali koji zapravo zvuče kao dodatni instrument jer se vrlo malo razaznaje što se zapravo pjeva. Slobodno mogu reći – i da nema nikakvih vokala, opet bi sve držalo vodu jer to je to, melodično i bučno, intrigantno i zaigrano, toliko moćno da zaokupira slušatelja od početka do kraja. (iz recenzije)

Preporuka za slušanje: Geysir