Posljednji “Hello, I’m Johnny Cash”

1078

Kao i prije svakog drugog koncerta u svojoj 55-godišnjoj karijeri, tako je i prije posljednjeg svog koncerta, Johnny Cash pozdravio publiku s “Hello, I’m Johnny Cash”. Na današnji dan 2003., Cash je odradio svoj posljednji koncert u The Carter Fold Ranchu, u Virginiji. 

Njegov koncert najavila je Janette Carter, a u pratnja su mu bili basist Bobby Starnes te dugogodišnji suradnij, gitarist Jerry Hensley. Iako mu je tijelo već bilo slabo (1997. mu dijagnosticirana neurodegenerativna bolest Shy-Dragerov sindrom, kasnije mu dijagnoza promijenjena u autonomnu neuropatiju popraćenu dijabetesom), dobrog duha Johnnyju Cashu za vrijeme koncerta nije nedostajalo.

Muziku podržava

Koncert je Cash otvorio pjesmom “Folsom Prison Blues”, nakon koje je uslijedila “I Walk the Line”, a potom je pao i cover Krisa Kristoffersona “Sunday Mornin’ Comin’ Down”.

Mnogima najdirljiviji dio koncerta bio je uvod u “Ring of Fire” jer je posvetio nekoliko rečenica svojoj voljenoj June Carter Cash, koja je umrla u petom mjesecu te godine. “Došla je dolje u kratku posjetu iz raja, pretpostavljam, da me vidi večeras, da mi da hrabrosti i inspiraciju, kao što je oduvijek davala”, rekao je Cash prije pjesme koju je, uostalom, i ona napisala s Merle Kilgore.

Nakon “Ring of Fire”, na repertoaru se našla “Angel Band”. June je prije svoje smrti izrazila želju da joj tu pjesmu izvede Emylou Harris na njenom sprovodu. Posljednje pjesme bile su “Big River” i “Understand Your Man”, pjesma koju nije 25 godina prije tog trenutka izveo, singl iz 1964. godine u kojoj je Cash posudio neke elemente iz melodije svog prijatelja Boba Dylana, iz pjesme “Don’t Think Twice, It’s Alright”.

Bila je to njegova glazbena “posljednja večera”. Romantičan odmetnik, “čovjek u crnom”, svjetski poznat basbariton Johnny Cash umro  je 12. rujna 2003. godine u bolnici u Nashvilleu, a pokopan je pokraj June u Hendersonvilleu Memory Gardensu, pokraj svog doma. Cijeli video se može pogledati na ovom YouTube linku.

Muziku podržava