Ne postoji univerzalna formula za pisanje pjesama. Nekad sve započne melodijom, nekad tekstom, a nekad – snom. Umjetnici diljem svijeta inspiraciju su oduvijek pronalazili u svakodnevici, no nerijetko bi se dogodilo i da ih nadahnuće posjeti dok nisu u previše prisebnom stanju. Tako su se ideje za neke od najvećih hitova u rock i pop povijesti poznatim glazbenicima javile upravo dok su spavali.

1. The Beatles – “Yesterday”

Melodija pjesme koju su mnogi proglasili najboljom pjesmom 20. stoljeća Paulu McCartneyju se javila u snu. Nakon što se probudio, sjeo je za klavir kako bi odredio u kojem je tonalitetu. Zanimljivo, McCartney je u početku bio uvjeren kako je tu melodiju već čuo u nekoj drugoj pjesmi.

2. The Rolling Stones – “Satisfaction”

Legendarni Keith Richards prepoznatljivi je riff ovog hita skladao u snu. Kako je izjavio za jedan intervju, ta ga je melodija trgnula iz sna, nakon čega ju je snimio i vratio se na spavanje.

3. Florence + The Machine – “Only If For A Night”

Poznatoj britanskoj pjevačici Florence Welch kao inspiracija za “Only If For A Night” poslužio je san o njenoj pokojnoj baki. U to je vrijeme bila na turneji s indie-rock bendom MGMT.

4. Peter Gabriel – “Here Comes The Flood”

Nekadašnji vokal Genesisa jednom je prilikom u snu svjedočio apokaliptičnom scenariju u kojem su ljudi mogli čitati tuđe misli. Kako je i sam izjavio, naziv pjesme referenca je na “utapanje u tuđim mislima”.

5. Radiohead – “How To Dissapear Completely”

Nakon “OK Computer” turneje, Thom  Yorke je imao poteškoća s pritiskom ogromne popularnosti benda. Jednom je izjavio kako je ova pjesma opis sna u kojem je lebdio gradom poput duha.

6. System Of A Down – “Question”

Spot  za singl s bendovog četvrtog studijskog albuma režirao je basist Shavo Odadijan. Koncept spota temeljen je na jednoj njegovoj noćnoj mori.

7. Luis Fonsi – “Despacito”

Prošloljetni je hit mogao biti snimljen puno  ranije. Naime, Luis Fonsi se jednog jutra 2015. godine probudio pjevajući zaraznu melodiju svima poznatog refrena, nakon čega je počeo raditi na ostatku aranžmana i teksta.

8. R.E.M. – “Electron Blue”

Naziv trećeg singla s albuma “Around the Sun” odnosi se na “halucinogenu drogu koja se u potpunosti sastoji od svjetla”. Taj motiv javio se u snu pjevača Michaela Stipea.

9. The Police – “Every Breath You Take”

Gordon Sumner – Sting napisao je ovaj svima poznat hit u samo pola sata nakon što se usred noći probudio dok su mu u mislima bile riječi “Every breath you take, I’ll be watching you”.

10. The Jimi Hendrix Experience – “Purple Haze”

Jimi Hendrix je jednom prilikom izjavio kako je ovu rock himnu skladao inspiriran snom temeljenim na sci-fi romanu “Night of Light: Day of Dreams” autora Philipa Farmera.

11. Queen – “The Prophet’s Song”

Tekst jedne od aranžmanski najkompleksnijih pjesama ovog benda nastao je nakon što je gitarist Brian May pod utjecajem groznice sanjao “prilično bizarne stvari”.

12. Johnny Cash – “The Man Comes Around”

Jedna od posljednih napisanih pjesama neprežaljene glazbene ikone nastala je nakon što se pjevaču u snu pojavila kraljica Elizabeta Druga.

13. The Killers – “Enterlude”

Vokalistu benda, Brandonu Flowersu, ideja za melodiju pjesme došla je dok je spavao, i to u obliku Kurta Cobaina koji je pjeva dok zvuči, ni više ni manje, nego kao Bob Dylan.

14. The Fray – “You Found Me”

Bend za kojeg je čuo svatko tko je bar jednom pogledao epizodu “Uvoda u anatomiju” ovaj hit iz 2008. godine duguje prilično zanimljivom snu. Naime, pjevača benda, Isaaca Sladea, jednom je prilikom u REM fazi posjetio Bog koji je fizički ličio na Brucea Springsteena.

15. Marilyn Manson – “Tourniquet”

Marilyn Manson je u snovima našao inspiraciju za velik broj pjesama. U ovom je slučaju koncept pjesme nastao zahvaljujući Mansonovoj viziji u kojoj je iskoristio svoje stare zube i kosu te umjetne udove kako bi stvorio ženu.

30 Shares