Pjesma “Margaritaville” je “Star Wars” u glazbenom biznisu

Muzika.hr - Glasno i jasno!
1999

Margaritaville“, hit Jimmya Buffetta iz 1977. godine, najunosnija je pjesma na svijetu, ne toliko u glazbenom, koliko u poslovnom smislu, prema businessweek.com.

Prije nekoliko dana u Atlantic Cityu otvorena je 27. poslovnica Margaritavillea vrijedna 35 milijuna dolara: dva restorana, nekoliko barova, kockarnica, trgovine… samo su dio novog postrojenja koje je vlasniku, Jimmyu Buffetu, samo u 2007. donijelo zaradu od 100 milijuna dolara.Margaritaville Enterprises tvrtka je osnovana 2006. godine i u svojoj ponudi ima sve: od opreme za plaže do namještaja, od kućanskih aparata do alkoholnih pića, od odjeće do kockarnica.

A sve je počelo s jednostavnom troakordnom pjesmom o laid-back životu u tropima koja je 1977. zasjela na 8. mjesto Billboardove ljestvice. Pjesma sama po sebi njezinom autoru ne donosi veliku zaradu (prva mjesta po tom pitanju rezervirana su za božićne pjesme, The Righteous Brothers, The Beatles i “Happy Birthday”), no kako je naslov pjesme zaštićeno intelektualno vlasništvo, sve je povezano s njom.

Muziku podržava

Štoviše, potražite li službene stranice Jimmya Buffetta, naći ćete ih uklopljene u Margaritaville.com.

“Najbliža usporedba s franšizom Margaritaville dolazi iz filmskog svijeta i zove se ‘Star Wars'” kaže Robert Brauneis, profesor na pravnom fakultetu George Washington University Law School u Washingtonu.

Muziku podržava
Stisni