Otkrili kako mozak reagira kada prvi puta čuje pjesmu

Muzika.hr
2751

Uz pomoć magnetne rezonance, tim kanadskih znanstvenika otkrio je da centar za nagradu u mozgu postaje aktivan kada prvi puta čuje neku pjesmu.

Što se pjesma slušatelju više sviđa, to su veze u dijelu mozga po imenu ‘nucleus accumbens‘ bile izrazitije: “Znali smo da ‘centar za nagradu’ ima određenu ulogu, ali glazba je apstraktan pojam. Nije isto kao kada ste gladni i znate da ćete uskoro sjesti za stol i jesti, tada je normalno da se taj dio mozga aktivira.

No ovdje je okidač nešto posve apstraktno i centar se ‘veseli’ idućem zvuku koji će čuti, onome što u pjesmi slijediobjasnila je dr. Valorie Salimpoor iz Rotman Research Instituta u Torontu.

Muziku podržava

Kako bi ispitali utjecaj i poveznice, ispitanicima su pustili 60 kratkih segmenata njima nepoznatih pjesama i sve bilježili MRI uređajem. Znanstvenici su im rekli da ukoliko im se pjesma svidi, trebaju je kupiti, a na temelju MRI rezultata koji je pratio aktiviranje centra za nagradu, mogli su točno predvidjeti koji će ispitanik kupiti koju pjesmu.

Provjerite listu pjesama koje su se koristile za ovu studiju na www.zlab.mcgill.ca/science2013.

Muziku podržava