Nina Kraljić: “Otvorile su mi se mnoge mogućnosti i jedan mali dio svemira”

Leonora Bedić
2585

Nakon niza uspjeha kao što je pobjeda u prvoj sezoni showa “The Voice – Najljepši glas Hrvatske”, osvajanja nagrade Porin i sudjelovanja na Euroviziji, Nina Kraljić sada uživo predstavlja i debi album “Samo“.

U četvrtak, 26. siječnja, u klubu Sax! Nina će predstaviti prvijenac zagrebačkoj publici, u pratnji benda kojega čine gitarist Miro Gugić, klavijaturist Kristijan Novak, udaraljkaš Marko Šturman te violončelist Matej Milošev.Dobar povod za razgovor s Ninom o svim uspjesima i izazovima te budućim planovima i hobijima...Kada si otkrila da gajiš tako veliku ljubav za pjevanjem i odlučila mu se ozbiljnije posvetiti?
Od malih nogu. Zapravo otkad znam za sebe sam bila svjesna što sam i putem sam tražila svoj stil.Pročitali smo da si s 14 godina odlučila otići od kuće kako bi se pronašla u glazbenom svijetu. Koliko je tako drastičan potez utjecao na tebe?
Pa taj potez definitivno ne preporučam svakome. Oformilo me u onu osobu koja jesam danas. Ne bih ništa mijenjala. To je bio moj životni put i slijedila sam ga, bez obzira kako se drugima suludo činio.Nakon pobjede u The Voiceu neupitno je da ti se život iz temelja počeo mijenjati. Koliko su sva ta postignuća, nagrade i iskustva utjecala na tebe kao osobu, privatno i profesionalno?
Nisu utjecala na mene kao osobu koliko na moj privatni život. Sada sam opreznija tko je u mom intimnom krugu i upoznala sam i vidjela svašta. Otvorile su mi se mnoge mogućnosti i jedan mali dio svemira. Ima tu mjesta za još i to me raduje. Jedno od najvećih postignuća je i nastup na Euroviziji u Švedskoj. Sada kada je sve to iza tebe, kako gledaš na ovakve manifestacije i općenito cijelu onu priču oko izvođenja pjesme na engleskom?
Pa imam album koji je djelomično na engleskom čak i na hebrejskom. Osobno smatram da je glazba univerzalna poruka koju svi razumiju bez obzira na jezik. Eurosong je bio iskustvo koje u onakvim okolnostima ne bih ponovila, ali sam naučila jako puno o sebi i što ne želim, i to su vrijedna iskustva za dalje.

Osim nastupa na Euroviziji, kao posebna gošća slovačke rock grupe Elán, također si nastupala u inozemstvu. Kakvi su tvoji dojmovi?
Divno je bilo. Svaki puta u drugom gradu, okružena s 12.000 ljudi koji te prvi puta čuju. Vrlo specifično i posebno iskustvo. Kako na pozornici tako i u dogodovštinama izvan nje kroz cijelu tu turneju. Elán je divan, vrlo iskusan bend i iznimno profesionalan.

Debi album “Samo” je napokon vani. Kako ti je bilo raditi na njemu?

Rad na albumu je bio iznenađujuće lagan. Bojala sam se kako će to ići. Ipak je prvi album u pitanju, ali sve se tako fantastično posložilo da se nadam da će kreativni dio tako glatko teći i dalje.

Muziku podržava

S obzirom da su gore i dvije tvoje autorske pjesme, što te inspiriralo prilikom njihovog nastanka?
Pjesma “Lullaby” je napisana praktički u 10 minuta u spomen na moju prabaku i želju da se vrati iako znam da ne može, a “Lay You Down” za jednu tešku ljubav koja me držala jako dugo i za osjećaj nemoći kada moraš pustiti ono što voliš jer ne ide.

Što misliš da najbolje prolazi kod naše publike – autorske pjesme na hrvatskom, na engleskom ili pak interpretacije tradicionalnih pjesama?
Ne razmišljam tako. Samo radim. Tu sam iz dubljih razloga od toga da kalkuliram da se ljudima svidim.

Pjesme s albuma dotiču se različitih podneblja i raznih utjecaja, kroz njih nas vodiš na svojevrstan put po svijetu. Koliko ti je zahtjevna ta ‘transformacija’ kroz svaki pojedini melos?

Nije, jer od malih nogu slušam world music scenu i Ofra Haza je recimo bila prva pjevačica koju sam svakodnevno slušala. I osjećam da u sebi imam mnogo više struja i ljubavi prema raznim stilovima što onda i interpretiram.

U Sax!u ubrzo imaš i promociju albuma sa svojim bendom. Kako ste se povezali i kako se osjećaš u takvoj formaciji u live okruženju?
Dečki su divni, svaki za sebe je poseban i drag i gušt ih je imati u životu općenito. Kao mali blagoslov i nekako je prirodno.

Postoje li neki određeni glazbenici, domaći ili strani, s kojima bi voljela napraviti suradnju?

Postoje, ali mi je čudno nabrajati (smijeh). Voljela bih zapjevati s Mattom Corbyem, ali vjerojatno bih se srušila negdje u nesvijest kao zadnji fanatik (smijeh).

Znamo i da si se okušala u sinkronizaciji crtića. Na čemu ti je bilo najugodnije i najzabavnije raditi i što još imaš u planu po pitanju takvih i sličnih projekata?

Već 6 godina sam u sinkronizaciji i divni projekti su iza mene. Žao mi je da nisam vodila evidenciju što sam sve radila, jer sam nažalost zaboravila. Kako završiš jedan projekt tako pređeš na drugi. Zadnje što smo snimali je “Beauty And The Beast” koji je uskoro i u kinima i voljela bih imati više takvih projektića.

Poznato nam je i da u slobodno vrijeme voliš igrati Playstation, što te još okupira od hobija, i što bi novo voljela isprobati?
Svašta me zanima, ponajviše dobra literatura, meditacije, dobra ekipa i druženje. Kad je lijepo vrijeme uzeti dekicu i sjesti u prirodu…

Što slijedi nakon promocije albuma i što ćeš još nastojati ostvariti u ovoj godini?
Voljela bih napraviti jednu turneju po Hrvatskoj prezentirajući album i moje covere, snimiti spotove za preostale singlove s albuma, polako ali postojano graditi ovu lijepu muzičku priču, pisati nove pjesme, pripremati nove singlove uz nastupe s bendom. Ako se desi još koja mogućnost nastupanja u inozemstvu, to bi bilo sjajno također.

Muziku podržava