Nakon velike ankete za pjesmu godine i proglašenja najboljih festivala u 2018. godini, na red je došao i onaj vizualni dio – video spotovi. Kao i prošle godine, odabir najboljih video uradaka prepustili smo našoj najtraženijoj redateljici spotova, Marcelli Zanki, koja je ove godine napravila mali niz dokumentaraca od kojih preporučamo dokumentarac za Vice o Sonji Sajzor, transrodnoj srpskoj feministici i multidisciplinarnoj vizualnoj umjetnici. Marcella je svaki od favorita još dodatno pojasnila, a njezin odabir slijedi u nastavku:

1Vojko – “Pasta Italiana”

U ovoj dobitnoj kombinaciji sve se savršeno posložilo – hit pjesma, koncept priče, način realizacije, montaža, Huljić, Vojko i savršeno uklopljene animacije. Posebno me oduševljava kostimografija za koju je zaslužna već poznata Ana Marin, VFX za koji je zaslužan mega talentirani dizajner Vinko Pelicarić koji je dao pečat na cijelu priču, a vidim i nezaobilazni vizualni stil asistentice režije Sare Ivelić. Bravo redatelju Rinu Barbiru što je okupio najbolju ekipu i realizirao svoju vrhunsku viziju pjesme na najbolji mogući način.

2M.O.R.T. – “Draga majko”

M.O.R.T. je opet ušao u moj najuži izbor, ali ovim spotom je redatelj Toni Mijač definitivno iz najednostavnije ideje napravio vrhunsku atmosferu i točno je vizualizirao metaforu stanja pjevača. Intezivna crvena boja, dinamična montaža i genijalano uobličen koncept s početkom, krajem i poantom.

3Šajzerbiterlemon – “Opet on”

Vizualno je uboden senzibilitet pjesme s vrhunskom lokacijom i glavnim likom (i bakicom) koji Lynchovski prikazuju atmosferu priče. Super detaljno pogođena kombinacija koncepta, pjesme i montaže. Nedostaje ovako iskrenih i umjetničkih spotova na našoj sceni.

4MAiKA – “Share Of Your Life”

Muzički projekt MAiKA novi je fenomen na domaćoj sceni koji svojom autentičnom kombinacijom Balkana, hitičnih melodija i furiozne energije živih nastupa podsjeća na cigansku zabavu koju su ovim glazbenim spotom savršeno prikazali uz autentične likove i lokaciju. Gotovo pa dokumentarno su napravili zabavu koja pokreće svakoga tko gleda i sluša.

5TIANI – “Bad Enough For You”

Iako muzika nije “my cup of tea”, redatelji Dario Radusin i Paolo Gentilini su odličnom scenografijom, jednostavnim montažnim intervencijama, zanimljivim kretnjama kamere i super osvjetljenjem dočarali atmosferu modernog glazbenog spota koji se može jurcat i sa svjetskim facama.

75 Shares