Nakon što smo rangirali najbolje strane, regionalne, domaće i albume prvijence te stavili vama na glasovanje pjesmu godine.

Iako Internet diktira suludi tempo koji ne ostavlja puno vremena za snimanje kvalitetnih videospotova, oni su često upravo ti koji skrenu pažnju na singl, daju mu još jednu, vizualnu dimenziju i upotpune, a ponekad i pojačaju dojam glazbe i teksta. Upravo zato smo zamolili Marcellu Zanki, našu najtraženiju redateljicu spotova s međunarodnom biografijom, da nam pomogne u izboru videospotova godine. Marcella je ove godine potpisala videospotove Marije Žeželj (“Dance Like Nobody’s Watching“), Augusta (“Trebam malo“), Dubioze kolektiv (“Treba mi zraka“), Stray Traina (“Heading for the Sun“) i Frau Casio (“Mama“).

Marcelli smo dali zadatak da izdvoji najbolje videospotove ove godine, sa slobodom da na listu ubaci i regionalne uratke. Izdvojila je 5 videospotova koji su se ove godine, prema njenom mišljenju, po nečemu istaknuli, a svoj je izbor i obrazložila.

1Bojana Vunturišević – Noćni program (R: Aleksandar Košutić i Ivan Stojiljković)

Produkcijski i idejno definitivno broj 1 u 2017. Filmska fotografija se super uklapa s atmosferom koju čine odlični glumci, pogođen kostim i vrhunske lokacije. Scenarij je možda malo senzacionalistički, ali ni u jednom trenu ne pada koncentracija jer te filmski izgled kadrova koji se stapa uz melodije drži očaranim do kraja.

2Stuttgart Online – Ljudi od reči (R: Duško Stanivuk)

Atmosfera spota me podsjeća na film “Natural Born Killers” sa svojom fotografijom i kolorkorekcijom. Kadrovi su filmski, ali radnja je spotovska. Tri lika iz benda u različitim kombinacijama poput neke koreografije drže humorističnu koncetraciju. Jednostavno i efektno prati se atmosfera pjesme.

3M.O.R.T. – Olovni vojnici (R: Rino Barbir)

M.O.R.T. je po meni najbolji hrvatski bend koji ima nešto za reći i kaže to snažno. Sami po sebi su specificni i drukčiji, muzika je iskrena, a tekstovi kritički. Ovaj spot savršeno prenosi atmosferu njihove muzike, tekstova, okoline, prijatelja i svakodnevnice. Sve je skoro pa dokumentarno snimljeno što još više daje na težini ideje.

4High5 – Nema da nema (R: Žiga Radulj)

Moderno, hype, ludo oslikava današnje generacije i život na društvenim mrežama. Kombinacija brze montaže koja prati tekst, kratkih kadrova, ispisanog teksta, snimki s mobitela, raznih kolorkorekcija, kolaža i miksa dokumentarnog i animiranog je odlično postprodukcijski uklopljeno, što spot čini raznovrsnim, razigranim i drži priču zanimljivom non-stop.

5Matter – Bejrut (R: Jan Sencur)

Matter je jedini slovenski band koji me uspio zainteresirati baš zbog dobrih videospotova. Kostim, lokacije i atmosfera su jako autentični njima i njihovoj glazbi. Odabran kostim, kao i u prijašnjim spotovima, daje težinu spotu i njihovom umjetničkom izričaju.