Muzika određuje vaš stil vožnje – budite na oprezu!

Stjepan Vrečko
3297

Želite li voziti sigurnije? Tada za vrijeme vožnje trebate slušati Coldplay, Eltona Johna i Norah Jones, tvrde britanski znanstvenici.

Osam ispitanika – četiri muškarca i četiri žene – vozili su svaki po oko 800 kilometara s time da su prvih 400 kilometara bili bez glazbene pozadine u automobilu, a drugih su 400 kilometara slušali različite žanrove. Aplikacija MotorMate pratila je njihov stil vožnje, brzinu, vrijeme reakcije, silinu kočenja i slično kako bi utvrdili postoji li poveznica između glazbe koju slušaju i stila vožnje.

Dr. Simon Moore, voditelj istraživanja, zaključio je da glasna glazba živog tempa povećava broj otkucaja srca vozača i samim time predstavlja opasnost jer su se ispitanici više orijentirali na glazbu nego na cestu: “Pjesme bržega tempa nesvjesno tjeraju vozače da ‘pritisnu’ gas kako bi držali ritam. Također, slušate li pjesme koje ne volite, lako možete biti izloženi stresu što također utječe na vaš stil vožnje.”

Muziku podržava

Ovisno o žanru glazbe i spolu ispitanika, došli su do zaključka da ukoliko slušate heavy metal za vrijeme vožnje, velika je vjerojatnost da ćete doživjeti kakvu nezgodu, slično je i s rock glazbom, no možda je najzanimljivije što je i klasična glazba strpana u isti koš. Znanstvenici navode i primjer ispitanice koja je slušala hip-hop zbog čega je počela voziti znatno agresivnije od svih ostalih ispitanika.

Prema njima, optimalni tempo za sigurnu vožnju treba biti u ritmu otkucaja ljudskog srca (60-80 u minuti), pa su stoga sastavili popis pjesama koje pozitivno utječu na vožnju i popis pjesama koje treba izbjegavati.

Pjesme za sigurnu vožnju:
1. “Come Away With Me” – Norah Jones
2. “Billionaire” – Travie McCoy feat. Bruno Mars
3. “I’m Yours” – Jason Mraz
4. “The Scientist” – Coldplay
5. “Tiny Dancer” – Elton John
6. “Cry Me a River” – Justin Timberlake
7. “I Don’t Want to Miss a Thing” – Aerosmith
8. “Karma Police” – Radiohead
9. “Never Had a Dream Come True” – S Club 7
10. “Skinny Love” – Bon Iver

Pjesme koje treba izbjegavati:
1. “Hey Mama” – The Black Eyed Peas
2. “Dead on Arrival” – Fall Out Boy
3. “Paper Planes” – M.I.A
4. “Walkie Talkie Man” – Stereogram
5. “Paradise City” – Guns N’ Roses
6. “How You Remind Me” – Nickelback
7. “Hit the Road, Jack” – Ray Charles
8. “Get Rhythm” – Johnny Cash
9. “Heartless” – Kanye West
10. “Young, Wild and Free” – Snoop Dogg & Wiz Khalifa (feat. Bruno Mars)

Muziku podržava