Muzički žrvanj: Hvala tebi, Kriste

1188

Krist je uskrsnuo! Prije nekoliko dana Krist Novoselić na Twitteru nam je skrenuo pozornost na svoj novi bend i pripadajući prvi singl/videospot. Giants in the Trees su Krist na basu, Erik Friend za bubnjevima, Jillian Raye kao vokal (i bendžo) i Ray Prestegard na gitari.


I što sada? Poslušali smo “Sasquatch“, tri naša kritičara (Milićević, Miklaužić i Tučkar) ukrstili su pera i samljeli Kristov bend i singl u tri kratke crtice.

Piše: Zoran Tučkar – “Uzgojena organski, snimana s ljubavlju”
Muziku podržava

Novi sastav Krista Novoselića se zove Giants in the Trees i u spotu za prvu pjesmu “Sasquatch” afirmiraju ljubav prema prirodi – nečem što ih i inače privlači, kao i održivi razvoj, uzgoj dobre hrane, briga za lokalnu zajednicu. Giants in the Trees kažu za sebe da su grangeri, Skamokawa Grange Hall igra važnu ulogu u njihovom nastanku – to je mjesto njihovog prvog glazbenog druženja. Mene pak kovanica granger podsjeća na riječi grunger i ranger, na ljude koji vole muziku i brinu se o prirodi. U svom stilu Krist je već naglasio da je kupio šumu u kojoj je spot snimljen, te da je posjekao sva stabla te zemljište pretvara u golf-teren. Bez brige, Krist se samo šali!

Iako se spominju fraze “In the Pines” i “Where Do You Sleep”, koje će nirvanofile podsjetiti na “Where Did You Sleep Last Night”, ova je pjesma dobrih dvadesetak godina života udaljena od legendarnog trija koji je proslavio Cobaina, Novoselića i Grohla. Zapravo, više zvuči kao Garbage koje je netko zabunom ostavio zaključane u brvnari. Bez obzira na nostalgiju, nemamo svaki dan prilike vidjeti da dark pop susreće bluegrass, da se vokali na tragu Patti Smith i nervozne gitare susreću s toplim banjom i da sve to – zvuči dovoljno dobro da sa zanimanjem popratimo što će sljedeće izdati. Pjesma je s ljubavlju snimljena i organski uzgojena, a prema napisima – to nije sve, sastav snima nove stvari. Palac gore!

Piše: Siniša Miklaužić – “Solidno predstavljanje div(ov)a”

Nakon raspada Nirvane, Krist Novoselic baš i nije imao sreće u glazbenom svijetu. Tih posljednjih 20-ak godina uvijek nešto pokušava, ali značajnijeg uspjeha nema. Novi projekt mu se zove Giants in the Trees koji su neki dan objavili svoj prvi singl s low budget video uratkom.

“Sasquatch” je pjesma u kojoj se jasno vidi da su ju radili majstori zanata jer je u njoj sve na svojem mjestu. U njoj možemo pronaći rockersko naslijeđe pomiješano s psihodelijom i folkom (bendžo i usna harmonika su odlično uklopljeni), pa pjesma nekako zvuči kao da su htjeli poručiti Fleet Foxes kako se svira psihodelični folk s mudima. Vokal i interpretacija Jillian Raye malo vuku na PJ Harvey, a to je gotovo uvijek dobar mamac, pa vjerujem da daljnjim razvijanjem Giants in the Trees imaju svoju priliku iskazati se u alternativnom svijetu.

Ako se po jutru dan poznaje, tad bi mogli zaključiti da bi “Sasquatch” mogao biti lijepa naznaka za ono što nam Giants in the Trees mogu pružiti. Nadam se da to neće ispasti tek kao posljednji bljesak nekadašnje velike zvijezde.

Piše: Anita Milićević – “Pažljivo upakirana politika zaštite okoliša”

Iako nas u “Sasquatch” uvodi bendžo, pjesma se dalje razvija u potpuno drugom smjeru. Zvuči kao tipična pop-rock numera, no priča oko nje malo je kompleksnija. Kada bismo samo gledali video, a ne slušali pjesmu, izgledalo bi kao da se radi o nekom skandinavskom metal bendu. Priroda, šuma, pjevačica duge crne kose u dugoj crnoj haljini, basist, bubnjar i gitarist kao da su izišli iz nekoga vilenjačkoga filma i istaknuta mitološka atmosfera. Poigravanje s folklorom i politikom zaštite okoliša te povratak prirodi pažljivo su upakirani i osmišljeni ne samo kao glazbeni projekt, nego i kao nešto mnogo šire – inkluzivna demokracija, održivi razvoj, mir, humanost, zajednica i suosjećanje – kako naglašavaju u bendu.

Sam naziv pjesme kao referenca na biće iz američkoga folklora, kao, uostalom, i naziv benda daju do znanja da Giants In The Trees ne žele samo svirati, nego i djelovati. Pjesma je, kako je već rečeno, klasični pop-rock, iako ima i folka koji donose bendžo i harmonika. Kako su priroda i okoliš ključna stvar, čini se logično da upravo folk bude dominantan, no Giants In The Trees nisu do kraja odvagnuli kako točno žele zvučati pa su psihodeličnost i šarolikost zvuka rezultirale stanovitom konfuzijom. Ipak, “Sasquatch” je solidna numera, s lijepim vokalom i korektnim sviranjem, no bit će potrebno preslušati cijeli album da se dobije barem malo jasnija slika koju nude Giants In The Trees.

Muziku podržava