Nirvanin album “Nevermind” danas slavi 27. rođendan. Sad kada je ušao u tu mitsku kobnu dob koju dijeli s frontmanom Kurtom Cobainom, odlučili smo se prisjetiti dana kada je nastala ikonična naslovnica Neverminda.

Svima je u pamćenju duboko usađena podvodna fotografija bebe koja pluta prema novčanici od jednog dolara. Cobainu je ideja za naslovnicu pala na pamet dok je gledao dokumentarac o porodu djece u vodi i pomislio kako bi to bila kul naslovnica. S obzirom da bi doslovno uprizorenje bilo prilično kontroverzno, odlučili su se za ublaženu varijantu s djetetom koje pliva pod vodom.

Ali je zasigurno manje poznata činjenica da je čitav album fotografija snimljenih sa članovima benda istog tog dana ostao zaboravljen godinama u ormaru fotografa Kirka Weddlea.

Muziku podržava

Izdavačkoj kući se nisu svidjele fotografije, pa ih je Weddle tek prije petnaestak godina počeo vaditi iz naftalina, prisjećajući se snimanja jednog neuobičajeno hladnog dana u Los Angelesu. Članovi Nirvane bili su usred turneje i došli na snimanje prilično iscrpljeni. Kurt je nakratko odrijemao pokraj bazena, a fotograf je uz njega morao nagovarati i Novoselića i Grohla da se snimaju u ledenoj vodi. Kurta je zapamtio kao najslađeg, ali prilično rezerviranog tipa kojeg je morao preklinjati da odradi snimanje. Novoselić je bio nešto zahtjevniji i pristao ući u vodu tek nakon što su mu donijeli bocu Jack Danielsa. A Grohl je doslovno bio poput ribe u vodi, sabran i otvoren za sve mogućnosti

Pri snimanju su koristili umjetnu bebu i četiri “modela” beba da bi se konačno odlučili za Spencera Eldena, novorođenče koje će dosegnuti kultni status i biti prepoznato kao metafora za Nirvanu.

Pogledajte fotografije podvodnog snimanja i stvaranja povijesti u Los Angelesu prije 27 godina.

320 Shares
Muziku podržava