MAKK konferencija (Međunarodna autorska kreativna konferencija) samo što nije počela. Umjetna inteligencija, kreativna budućnost, evolucija turbo folka, uvid u kreativne mehanizme i pop glazba u idućoj godini teme su koje će biti najzastupljenije u panel diskusijama i predavanjima MAKK konferencije, koja se održava 28. i 29. studenog te čiji će ovogodišnji moto biti “Uhvati algoritam”.

Uhvati algoritam na 7. MAKK-u!

Uhvati algoritam na 7. MAKK-u! Prijave na linku: https://bit.ly/3448UlU

Objavljuje MAKK – International Authors and Creators Conference u Četvrtak, 21. studenoga 2019.

 

Muziku podržava

U organizaciji stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja, prvi dan MAKK-a otvorit će ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ravnateljica DZIV-a Ljuljana Kuterovac te glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban. Otvaranje će glazbenim nastupom začiniti kantautor J.R. August, koji je ove godine privukao pozornost svojim albumom prvijencom “Dangerous Waters”.

Nakon otvaranja konferencije, na red dolazi predavanje direktora HDS ZAMP-a Nenada Marčeca pod nazivom “Kreativna budućnost i budućnost kreativaca”. On će se pozabaviti time na koji način hrvatski kreativci, osobito glazbenici i filmaši, doprinose globalnom rastu autorskih naknada te kakva je njihova budućnost na digitalnom tržištu. Nadalje, u izlaganju će se dotaknuti i brojki koje je nedavno objavila svjetska autorska organizacija CISAC. “Iako se geografski i brojčano ne možemo mjeriti sa svjetskim velesilama, CISAC-ove brojke ukazuju na značaj i ekonomsku snagu domaće kreativnosti te naših kreativaca kao pokretača rasta”, ističe Marčec.

“Umjetna inteligencija i intelektualno vlasništvo” naziv je predavanja koje će održati svjetski priznati IT stručnjak Davor Runje. U svom predavanju, istražit će značaj i izazove umjetne inteligencije u kulturnim i kreativnim industrijama. Nakon njegovog predavanja, slijedi panel diskusija “Umjetna inteligencija i granice kreativnosti”, u kojoj će, uz Runju, sudjelovati i pravni stručnjak u području intelektualnog vlasništva Mladen Vukmir, Sven Maričić sa sveučilišta u Rijeci te glazbeni producent i autor Zvonimir Dusper Dusa.

Objavljuje MAKK – International Authors and Creators ConferencePetak, 22. studenoga 2019.

 

Kako je folk postao turbo te kako je turbo folk zavladao ovim prostorima objasnit će profesor na Muzičkoj akademiji, skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk, čije će predavanje poslužiti kao uvod u diskusiju “Djeca s kolodvora YouTube”. Tu će se naći rasprava o glazbenom, društvenom i medijskom značaju turbo folka, trapa i hip hopa, a u njoj će sudjelovati Vojko V, osnivač časopisa za mlade OK! i medijski profesionalac Neven Kepeski, potom viši znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja, najpoznatiji kao ideolog kurikularne reforme te glazbeni urednik i kolumnist Boris Jokić, a uz njih će biti i glazbeni autor, producent i osnivač vodećeg regionalnog hip hop labela Relja Milanković Reksona. Goran Komerički s Hrvatskog radija, urednik emisije “Album tjedna” na drugom programu HR, bit će moderator rasprave.

Nakon zanimljive rasprave na red dolazi hitmaker Johnny K. PalmerJedan je to od najtraženijih mađarskih autora i producenata s impresivnim međunarodnim iskustvom, a prisutnima na konferenciji otkrit će kako će pop glazba zvučati 2020. godine. Nakon njega, prvi će dan konferencije zaključiti ekskluzivna premijera za hrvatsku publiku. Naime, Mile Kekin izvest će mono show pod nazivom “Moja kuća od pjesama”. Uz pratnju akustične gitare, Kekin će “pričati svoje pjesme i svirati svoju priču” te publici na konferenciji približiti životni poziv glazbenika.

Položaj novinskih nakladnika, poticanje kreativnih industrija, pravna zaštita fotografija bit će neke od tema drugog dana MAKK konferencije. Drugi dan konferencije organiziraju Hrvatsko društvo za autorsko pravo te Pravni fakultet. Više o programu drugog dana MAKK-a doznajte ovdje.

Novitet ovogodišnje konferencije su radionice i predavanja u organizaciji HDS ZAMP-a za glazbene autore i izvođače, ali i za one koji su zainteresirani za proces koji stoji iza nastajanja pjesama te njihovog plasmana. Predavanja i radionice o sustavu kolektivne glazbene zaštite, skladanju i produkciji moderne pop glazbe, radijskom i digitalnom plasmanu pjesama te brendiranju glazbenog identiteta vodit će Johnny Palmer, Dario Draštata, Zvonimir Dusper Dus i Matej Meštrović. Radionice će se održati u dvorani Školica MSU-a, a ulaz je slobodan uz prethodnu najavu na press@hds.hr.

Program konferencije možeš proučiti na FB eventu ili na službenoj web stranici MAKK konferencije.

 

 

Muziku podržava