U zadnje vrijeme, sve mi se više čini kako je istinita ona Tomićeva “ništa nas ne smije iznenaditi”. Spaja se sve sa svačim, globalizacija na naslovnice dovodi naoko nespojive pojmove poput kakvog postmodernog romana, a sveprisutnost internetskih servisa koji funkcioniraju po ključu prepoznatljivosti i poistovjećivanja, tjera gotovo sve grane moderne djelatnosti na markiranje. U šumi reklama na nogometnim dresovima, koji su jedan pravi primjer kapitalizma bez premca, poistovjećivanje navijača s klubom svelo se na marku piva koje piju, automobila koji voze ili pak kladionice u kojima se klade.

Nasreću, postoji onaj jedan “ipak”. Glazbena romantika često dodirne onu nogometnu, pa nije za čuditi, pogotovo na Otoku, da glazbenici zdušno navijaju za svoje klubove te ih ponekad i sponzoriraju. Najčešće je to bilo na puko simboličnoj razini, Motorhead na dresovima nekih klinaca drugoligaša ili pak Pulpov logo na lokalnoj im momčadi. Bilo je tu i ozbiljnijih poguranaca, Fatboy Slim je ponosno gledao kako njegova etiketa Skint krasi uniformu rodnog mu Brighton & Hove Albiona, a tu je i njemačka rock mašina Die Toten Hosen s logotipom na dresu Fortune Düsseldorf. Nažalost, ovaj članak nije lijepa priča o Liamovoj ljubavi prema splitskom dišpetu i obostranoj suradnji dvaju marki, već puko plagiranje grba Splitskih Bilih u promotivne svrhe prvog mu samostalnog albuma “As You Were”.

Fortuna Toten Hosen

Muziku podržava

Kako prenose britanski mediji, slavni pjevač i polovina problematične braće Gallagher iz grupe Oasis, nedavno je lansirao novu liniju mercha, a jedna od majici, plavo bijela kombinacija na kratke rukave, izgleda gotovo pa identično kao grb splitskog kluba. Nije trebalo dugo čekati da netko primijeti kako Gallagher prazni skladišta atraktivnim dizajnom po cijeni od “50 EUR komad” na račun tuđeg dizajna. Tabloidi poput Suna i Daily Mirrora ekspresno su se raspisali o gramzivom potezu rock zvijezde te su čak udarili na emocije čitatelja naglasivši kako Hajdukovi navijači skupljaju robu za potrebite te pomažu svom klubu odvajajući novac za njega.

Gallagher Hajduk

Od Hajduka nema još službene riječi o ovom incidentu, premda se isti ti britanski tabloidi pozivaju na izvor blizak klubu koji tvrdi da će Hajduk preuzeti pravne mjere u ovom slučaju krađe intelektualnog vlasništva. Živi “bili” pa vidjeli. Što se same sličnosti grba tiče, i sami sve vidite na fotografiji iznad. Mislim da dileme nema, dizajn je presličan i splitski klub ne bi trebao imati problema utjerati pravdu u ovom slučaju ako Gallaghera odvedu na sud. Epilog ćemo sigurno dugo čekati, no to u ovom trenutku nije niti bitno, bitnije je pogledati što bi ova vijest mogla značiti za Hajduk, jer Gallagheru nakon svega, sve ide u koš “jedan skandal više-manje”.

U neku ruku Gallagher je napravio izvrsnu stvar za Hajduk, no iz potpuno krivih razloga. Čisto sumnjam da nisu bili svjesni postojanja takvog grba, koliko god posljednjih 15-ak godina klub s Poljuda niže grozne rezultate u prvenstvu i u međunarodnim natjecanjima. Ako je to zbilja slučaj, onda su im napravili dvostruku korist. S jedne strane Hajduk je dobio besplatnu reklamu jer će se nakratko naći u velikom broju otočkih medija u istoj rečenici s Gallagherom. S druge pak strane, bijeli će vjerojatno biti na kraju financijski obeštećeni. Postoji i ona druga, realnija varijanta, da je sve učinjeno namjerno, čime je opet Hajduk na dobitku jer će, baš kao i u prvom slučaju, višestruko naplatiti svoje intelektualno vlasništvo, a i defanziva Gallagherova tabora mogla bi malo oduljiti ovu trakavicu što znači još pokoji sporadični članak o “nekom tamo klubu iz Hrvatske”.

Čini se kako netko, makar u natikačama na trajektu za Hvar, misli na nas. Uvjeren sam da je Gallagherov dizajner otišao ovog ljeta na našu obalu, sletio u Split, vidio Poljud, pogledao neku utakmicu i dobio inspiraciju. Prava šteta što ova priča neće ući u kategoriju na početku navedenih suradnja glazbenika i klubova. Svi znamo kako se braća Gallagher ovih dana slažu samo po jednom – obojica vole Manchester City, no ja itekako mogu vidjeti prgave huligane iz Manchestera kako se prešetavaju u Hajdukovom dresu s bendovskom preinakama, ispijajući pivo u poljudskoj loži za vrijeme neke grozne utakmice prvog pretkola Europa Lige. Ovako ćemo gledati samo mali sukob odvjetnika obaju strana i onda sve to brzo zaboraviti.

299 Shares
Muziku podržava