O antiherojima i nevaljalcima

  2503

  Steve Earle

  S ovog svijeta neću nikad otić živ

  Datum izdanja: 01/09/2012

  Izdavač: Šareni dućan

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 232

  Naša ocjena:

  Country glazbenik Steve Earle čovjek je nemirnog senzibiliteta, i još nemirnijeg života što je poznato svima koji su preslušali bar jedan njegov album.

  Njegov prvi roman S ovog svijeta neću nikad otić živ” nastavlja u skladu sa stečenom reputacijom. To je jasna, izravna i na uvrnuti način topla priča o liječniku ovisniku, koji nakon što je izgubio licencu za medicinsku djelatnost, djeluje u sumnjivom dijelu San Antonija, u pansionu Žuta ruža, gdje uz naknadu ’50 dolara prije i 50 po obavljenom postupku’ obavlja ilegalne abortuse, te na taj način živi.

  Karakter liječnika, kojeg svi zovu Doc, navodno je preuzet od Tobya Marshalla, liječnika Hanka Williamsa. Veliki Hank se pojavljuje poput duha prilikom Docovih uzimanja doza droge. Drugi glavni lik je Manny, ‘diler s ljudskim licem’, što se najbolje vidi u dijelu romana kada Manny i Doc razgovaraju kako izgleda pakao.

  Treći glavni lik je Graciela, koja Docu dolazi kao ‘jedna od onih s problemom’, da bi ostala živjeti u pansionu i pomagati Docu prilikom ilegalnih operacija. S vremenom ljudi kod nje prepoznaju iscjeliteljske osobine: tako se Doc vremenom ‘skida’ s droge, a Manny prestaje dilati. Tu su još korumpirani policajci, ostrašćeni svećenici, ilegalni meksički imigranti, a vrijeme radnje je početak šezdesetih, dio radnje zbiva se baš u vrijeme atentata na Kennedya, s dirljivim opisom kako su siromašne žene gledale na Jackie Kennedy.

  Muziku podržava

  Earle piše jednostavno, strasno i sočno, upada u oči kako s određenom dozom simpatije opisuje meksičku (sub)kulturu i njihovu društvenu povezanost. Osim što Doc ima svog ‘realnog pandana’ u Tobyu Marshallu, mnogo je i Earlovih osobnih detalja utkano u Docov lik: zna se da je Earle dio svog odrastanja proveo upravo u San Antoniju, da Doc i Earle dijele isti dan i mjesec rođenja (17.1. uz samo 45 godina razlike), i obojica su bila ovisnici o narkoticima, u jednom momentu prezreni od društva i sistema, na samom rubu.

  Iako će pažnju čitatelja privući autorova slava u svijetu country muzike, važnije je napomenuti da će pažnju čitatelja zadržati solidna kvaliteta teksta. Mišljenja sam da ga je pri kraju romana inspiracija češće napuštala, no riječ je o djelu koje će kod čitatelja generirati nekoliko snažnih slika i potaknuti na razmišljanje o kontroverznim temama. Earle se ovim romanom nameće kao kompetentan i suvisao pisac.

  Muziku podržava