Calexico u Rijeci: Put u neko drugo raspoloženje, razmišljanje i satisfakciju

  603

  Calexico u Rijeci

  125Kn – 200Kn
  Datum i vrijeme: Ponedjeljak, 13.8.2018. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Ex Port Delta (Exportdrvo) Rijeka

  U tami noćnoga neba i gotovo nepodnošljive sparine, jučer nam je u Rijeci provod priredio bend Calexico. Da grad Rijeka vapi za glazbenim događanjima, moglo se vidjeti po publici koja se, bez obzira na nešto skuplji upad, okupila u velikom broju. A kako i nebi. Bend je potegnuo na europsku turneju iz Arizone da bi svima predstavio deveti studijski album “The Thread That Keeps Us“.

  No prije nego su se zvijezde večeri popeli na binu, atmosferu su zagrijavali sad već poznati miljenici domaće i regionalne underground scene My Buddy Moose, čiji je nastup bio istovremeno i samozatajan i samouvjeren. My Buddy Moose raspolaže s dobrim, ponekad izvrsnim materijalom te je zasluženo i nimalo u sjeni zagrijao daske do dolaska isčekivanog nam benda.

  Calexico

  Muziku podržava

  “The Thread That Keeps Us” nastao je u kućnom studiju na obali sjeverne Kalifornije, koja je gotovo u potpunosti bila inspiracija za materijal novog albuma. Lirično su zašli u sfere spiritualnog i prirodnog, da bi onim glazbenim dijelom skakali od žanra do žanra, ne osvrćući se što ostavljaju za sobom. Čuli smo zvukove bossa nove, mariachi trubača, cumbie pomiješane s countryjem, jazzom i post-rockom, pa naglo skretanje u riff indie-rocka.

  “Across The Wire”, “End of The World With You”, “Crystal Frontier” neke su od uspješnica s novoga albuma koje je publika oduševljeno dočekala, a lomile su se “Bridge To Nowhere”, radio hit “Under The Wheels” koja je kao kojekakav izrod Parov Stelara s Neil Youngom na tripu. Bengalo se na mjestu dok se vrtila “Dead In The Water”, da bi se zaokret dogodio s “Cumbia de Donde” i “Inspiracion” s albuma “Carried To Dust” iz 2009.

  Calexico

  “Bridge to Nowhere” nakratko je smirila tenzije, nakon čega bi se palili upaljači na “Music Box” i smješkalo na “Falling From The Sky” kao zatelebano tele. Provukla se tu jedna stara od Beatlesa “Hey, You’ve Got To Hide Your Love Away” koju je pjevač odsvirao s posvetom, a “Another Space” probudio je zamišljenu publiku, da bi je taman na kraju ugrijali s par taktova Buena Vistinog hita “El Cuarto de Tula”.

  Pjevač i gitarist Joey Burns s bubnjarem Johnom Covertinom su za europsku turneju okupili vrhunske glazbenike iz cijeloga svijeta poput Martina Wenka, Jacoba Valenzuele, Sergiana Mandoze, Jairoa Zavala Ruiza i Scoota Coldberga koji su s harmonikama, trubama, marimbama i ukulelom začinili koncert i na momente ga pretvarali u kubanski klub.

  Calexico

  Calexico nije bend u prolazu. To dokazuju 22 izuzetno promišljene i kvalitetne pjesme na njihovom novom albumu, ali i sav prethodni rad tijekom prijašnjih godina. Za njih pravac ne postoji, svaka pjesma odvodi u neko drugo raspoloženje, u neko drugo razmišljanje, u neku drugu satisfakciju. Takav provod zove u ovisnost, i drži nas ovisnima i noć nakon sinoćnjeg vrlo uspješnog koncerta, a prema svemu sudeći, i puno duže.

  Muziku podržava