Calexico: Živahno naprijed u sumornija vremena

  713

  Calexico

  The Thread That Keeps Us

  Datum izdanja: 26.01.2018.

  Izdavač: City Slang

  Žanr: Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. End of the World With You
  2. Voices in the Field
  3. Bridge To Nowhere
  4. Spinball
  5. Under the Wheels
  6. The Town and Miss Lorraine
  7. Flores y Tamales
  8. Another Space
  9. Unconditional Waltz
  10. Girl in the Forrest
  11. Eyes Wide Awake
  12. Dead in the Water
  13. Shortboard
  14. Thrown to the Wild
  15. Music Box

  Nešto uspavaniji album “Edge of the Sun” iz 2015. dobio je početkom 2018. mlađeg i življeg ‘brata’. “The Thread That Keeps Us” je nešto kraći, fokusiraniji, raznovrsniji (što zvuči paradoksalno s prethodnim pridjevom) i uspješniji skup pjesama koje se igraju po granicama teritorija angloamericane i hispanoamericane.

  Iako ukotvljen u svoje dobro poznate izvore, Calexico je snimio nešto što bi se moglo nazvati pop-album, naravno u terminima muzike koju svira ova neobična i talentirana družina predvođena Joeyem Burnsom i Johnom Convertinom. Grupa je još jednom sve komadiće svog muzičkog znanja bacila u zrak i kako se poklopilo, poklopilo se. I dalje je to nepredvidiva muzika koja može skrenuti u desetine različitih glazbenih pravaca, a da i dalje zvuči kao Calexico.

  Muziku podržava

  “The Thread That Keeps Us” je trpeza koja će zadovoljiti sve slušatelje Calexica i obećati im novu dobru seriju koncerata s hrpom čagice. Joey Burns je svjestan u kojem momentu povijesti pjeva, tako da u uvodnoj “End of the World With You” poziva na ljubav u svijetu ekstrema. “Voices in the Filed” će se dopasti ljubiteljima ‘tvrđeg’ zvuka sastava, a “The Town and Miss Lorraine” je pop slatkiš pretpsihodelične pop ere i možda, ali možda hit-singl. “Another Space” je preuzimanje rizika i istraživanje novih, u njihovom kanonu atipičnih pop-obrazaca. Koliko se rizik isplatio u dotičnoj pjesmi, neka slušatelj sam dade odgovor, no mehanički electro funk nije oduševio potpisnika ovih redaka.

  “Eyes Wide Awake” spaja tugu Beckovog “Sea Change” i malo disonantnih gitara, a “Dead in the Water” još malo mračnog rocka na tragu Loua Reeda i Davida Bowieja.

  Zaključna, sentimentalna “Music Box” spaja poetiku Eltona Johna, Bernieja Taupina i Leona Russella te u klasičnom kontekstu pop-rock balade zatvara album. Bilo bi zanimljivo vidjeti u kojem paralelnom svemiru bi ovaj album mogao biti hit, no vjerojatno neće zbog prevelike količine preproduciranih i umjetnih likova koji su od spontaniteta i emocija cijepljeni kao Calexico od loše muzike.

  Muziku podržava