Istraživanje koje potvrđuje moć glazbe, još jedno! Prema studiji koju je objavio The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease, memoriranje glazbe ne blijedi kod osoba s Alzheimerovom bolesti ili drugim oblicima demencije.

Naime, kada slušamo glazbu, u mozgu se aktivira autonomni senzorni meridijalni refleks, koji izaziva “umni orgazam”. Istraživanje je pokazalo kako glazba ponekad može osobu koja je oboljela od Alzheimera dovesti nakratko u normalno stanje, osobito ako se radi o glazbi koju je oboljeli slušao u svojoj mladosti.

Ovaj fenomen bio je i prije uočen, no tek sada je bio predmet ozbiljnog istraživanja. Jedan od najpoznatijih primjera je priča o Henryju, koji se izvukao iz demencije dok je slušao pjesme svoje mladosti. Henryjevo iskustvo možete pogledati u priloženom videu.

Muziku podržava

“Nitko ne kaže da je glazba lijek za Alzheimerovu bolest, ali može ublažiti simptome bolesti, smanjiti troškove liječenja i unaprijediti kvalitetu života pacijenta”, tvrdi Jeff Anderson, profesor radiologije na Universityju of Utah Healthu, jedan od autora navedene studije.

Muziku podržava