Dobili smo najopuštajuću pjesmu, “Weightless” – poslušajte!

domination
3153

Muzika je uvijek bila zanimljiva tema za svakojake znanstvenike i istražitelje, a nerijetko je bila ne samo predmet istraživanja, već čak i metoda zastrašivanja u zatvorima ili metoda opuštanja kod psihijatara.

Sada se može reći da smo dobili pjesmu s titulom najopuštajuće. Riječ je o pjesmu “Weightless” od Marconi Union, benda iz Manchestera.Osmominutna pjesma izaziva usporavanje otkucaja srca, smanjuje krvni tlak, snižava razinu tzv. stres hormona cortisola, pomaže pri uspavljivanju, ali se isto tako nikako ne preporuča za slušanje pri vožnji. Nije ni čudno…Bend pjesmu nije snimio tek tako, već uz suradnju terapeuta koji imaju iskustva sa ‘zvučnom terapijom’ i kreirali su dobitnu formulu za harmonije, ritmove i melodije koje su postigli gitarom, klavirom, elektronskim sampleovima i zvukovima iz prirode. Pjesmu su pustili 40 žena, spojili ih svakojakim senzorima i dali im da slažu slagalice uz razne pjesme.

Pored Mozarta, Coldplaya, Enye i sličnih, Marconi Union su odnijeli ‘pobjedu’ sa 11% boljim efektom opuštanja. Većim čak i od pjenušave kupke i masaže na vrhunskom spa tretmanu.

Muziku podržava

Lyz Cooper, jedna od ‘zvučnih terapeuta’ koja je pomogla pri kreiranju znanstvene teorije za ovu pjesmu, zaključila je sljedeće: “Ritam pjesme kreće sa 60 otkucaja u minuti i polako se usporava do 50, a otkucaji srce polako se prilagođavaju pjesmi, a za to je i potrebno više od 5 minuta pa pjesma traje 8. Pauze između pojedinih nota su točno takve da se kreira osjećaj euforije i ugode, a budući da nema ponavljanja melodije mozak se isključuje jer više ni ne pokušava predvidjeti što slijedi.

Ovakve terapije zvukovima koriste se već tisućama godine, pa možemo reći da je muzika uvijek bila središte rehabilitacijskih procesa svakojakih kultura diljem svijeta.”

Dr. David Lewis-Hodgson, iz laboratorija koji je vodio istraživanje, dodao je i jedno simpatično ‘upozorenje’: “Muzika je uvijek u mozgu imala veliki učinak – ne samo na one dijelove zadužene za zvukove, već i na one koji se povezuju s emocijama. U biti, ‘Weightless’ je bila toliko učinkovita, da su neke ispitanice postale toliko mamurne, da definitivno ne preporučamo da se ova pjesma sluša tijekom vožnje.

Javio se i jedan od autora pjesme – Richard Talbot iz Marconi Union: “Ovo je fascinantno. Znao sam da je muzika snažna, ali sam je uvijek radio prema vlastitom osjećaju. Sada to prepoznajem i s ovog znanstvenog stajališta koje pokazuje kako određeni zvukovi utječu na raspoloženje ljudi.”

Evo što su rekli o snimanju pjesme:

Inače, osim te pjesme konkretno kreirane za ovu potrebu, uspoređivali su je i s drugim pjesmama i došli do sljedeće rang liste pjesama za opuštanje:
1) Marconi Union – Weightless
2) Airstream – Electra
3) DJ Shah – Mellomaniac (Chill Out Mix)
4) Enya – Watermark
5) Coldplay – Strawberry Swing
6) Barcelona – Please Don’t Go
7) All Saints – Pure Shores
8) Adele – Someone Like You
9) Mozart – Canzonetta Sull’aria
10) Cafe Del Mar – We Can Fly

Muziku podržava