Grupa Detour je jedno od onih imena koji se prepoznatljivim electro acoustic zvukom izdvajaju na domaćoj sceni posljednjih desetak godina. Nakon svježe objavljenog albuma “Tourdetour“, spremni su za veliki korak i svoj najveći koncert u karijeri, onaj u Domu sportova, 8. prosinca, za koji smo ti u našem FanClubu pripremili i jeftinije ulaznice po cijeni od 70 kn.

Pred skorašnji nastup uhvatili smo Nenada Borgudana i dali mu jedan teži zadatak, da odabere samo pet njemu najznačajnijih i najdražih pjesama grupe Detour s pojašnjenjem zašto baš svaka od njih.

1“Mjesec”

Pjesma je nastala kao posljednja od 12 pjesama s našeg prvog albuma “Detour” iz 2006. i prema savjetima nekih glazbenih autoriteta nije se ni trebala naći na albumu. Nastala je kompilacijom Majine tekstualne i vokalne ideje za prvu kiticu i moje dvije pjesme od kojih je iz jedne uzet refren, a iz druge instrumentalna podloga i klavirski rif za kitice. Ostatak pjesme smo vrlo brzo zajedno završili i pjesma je postala naš velik hit, a i dan danas nas označava i na redovnom je repertoaru na našim koncertima.

2“Čudan zvuk”

Pjesma s albuma “TV” iz 2009. Mračna, podsvjesna ekspresija. Dugo je nastajala i sadrži razne glazbene slike u sebi koje su svojevrsni citati pojedinih uzora i vrlo zanimljive, gotovo “filmske” scene u tekstu. Na nju sam vrlo ponosan. Ujedno je i prva pjesma na kojoj sam u ulozi lead vokala pa je meni i iz tog razloga zanimljiva.

3“Gledano sa strane”

Kada sam napisao ovu pjesmu imala je preko 110 bpm-a. Kasnije su je uzeli bubnjar Cipal i Tin, tada član Detoura zaduzen za samplove, i tempo je pao na 93 bpm-a. Bubanj su snimili s jednim mikrofonom u podrumu kuće u kojoj sam tada živio i pjesma je doživjela potpunu preobrazbu u trip-hop maniru, što je dodatno naglasilo težinu emocije pjesme. Bubanj smo kasnije pokušavali studijski snimiti, ali ništa nije bilo ni blizu živo i autentično kao podrumska snimka pa smo je odlučili ostaviti. Neki od mojih bliskih ljudi i uvaženih kolega, od naših pjesama upravo nju ističu kao najdražu.

4“Snijeg”

Pjesma koju je inspiriralo razdoblje neobično velikog i dugog snijega u Zagrebu početkom 2013. Tada je grad usporio i stao u nekim segmentima na par dana. Bilo je čarobno i bajkovito, a i ja sam, kao i sva djeca slab na snijeg i inspiracije stvarno nije nedostajalo. Pjesma je u potpunosti nastala unutar par dana. Kako je prije nje izašla “Srce veliko”, na kojoj sam uslijed nedostatka ženskog vokala (tada nismo imali pjevačicu) ja otpjevao vokalne dionice, tako sam trebao otpjevati i “Snijeg”. Srećom, Maja je pristala, još tada, samo na suradnju na jednoj pjesmi, a potom nam se na neko vrijeme pridružila u bendu, i nastao je album “A što ak’ ja…” 2014.

5“Zaljubila sam se”

“Zaljubila sam se” se pojavila u trenutku kada nam je to bilo najpotrebnije. S njom smo predstavljali Ginu nakon odlaska Maje i poželjno je bilo da pjesma bude što “glasnija”. Upravo to se i dogodilo, i pjesma je doživjela sjajnu sudbinu i nama je značajno pomogla u karijeri. Tekstualna tema za pjesmu izašla je iz stvarne situacije, a glazba je bila inspirirana glazbom s televizora, koja je svirala u pozadini dok sam nešto radio… Bila mi je prilično zanimljiva pa sam uzeo gitaru i krenuo nešto raditi u sličnoj maniri. Kasnije je ideja evoluirala i sjećam se da kada sam idući put, nakon tjedan, dva, ponovno čuo tu glazbu, shvatio koliko sam se u svim segmentima udaljio od ideje koja me inspirirala. Ona otvara naš upravo izdani album “TourDeTour“.