Detour: Lepršavi pop gađa ravno kamo treba

  1288

  Detour

  Tourdetour

  Datum izdanja: 04.12.2018.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Zaljubila sam se
  2. Bez tebe
  3. Ima i nema
  4. Slike o našim danima
  5. Skrivena
  6. Vikend
  7. Biram
  8. Psihopatijo bajna
  9. Njuške
  10. Brod tone

  Iako Detour mijenja pjevačice maltene otprilike koliko često serviseri propisuju zamjenu ulja u automobilima, umjetnički put ovog pop-sastava ide dalje, i to vrlo suvislo i smisleno. Mnoge grupe dobiju migrenu s aurom kad mijenjaju svoje vokaliste, Detour je preživio nekoliko zamjena, i to se do sada nije osjetilo na djelima ovog sastava – ostala je aura (bez migrene) koja krasi dobar dio njihovih pjesama.

  Tourdetour” je koncipiran kao album s deset singlova, što je sklizak teren jer se dobre namjere znaju okrenuti protiv autora na taj način da djelo završi u paklu kompomiserstva, namjenske muzike koja će čuvati slušatelja od neugodne tišine i ništa više od toga. Glavni skladatelj i autor Nenad Borgudan, nova pjevačica Gina Damjanović, bubnjar Edi Grubišić, basist Alen Križaj, klavijaturisti Vibor Čerič te Dominik Žagmešter žele, mogu i čine više od toga. Nenad, Gina i drugovi znaju napisati, aranžirati i odsvirati dobre pop pjesme koje imaju moć da prenu slušatelja iz njegove svakodnevice i uvjere ga da iza ugla već sja sunce.

  Muziku podržava

  Album počinje već vrlo poznatom “Zaljubila sam se” – solidnim, dvije godine starim hitom koji je naročito sa stihom “zaljubila sam se u sebe” počeo ići lagano na živce. Ginina interpretacija je drugačija od Maje Posavec, možda je “štreberskija”, ali i s većim potencijalom. Borgudan je pak kao pjevač bolji (barem) od Bjorna Ulvaeusa iz grupe ABBA. “Ima i nema” je skriveni adut albuma, kao i “Slike o našim danima” koje nadilaze zanatske postavke pop-pjesme i svojom atmosferom uvuku slušatelja u svoj svijet – pri čemu je pitkost melodija održana.

  “Vikend” je također interesantan broj koji bi bilo lijepo slušati što više. Borgudan ne bježi od politike i ima sposobnost da se odredi s malo stihova. Borgudan je političan čovjek, ali na politiku ne želi trošiti riječi, kaže koliko treba, po onoj staroj “pametni će ionako sve shvatiti, a glupima nema smisla objašnjavati”. “Biram” je najhitoidniji broj (s citatom “Love Is All You Need” Beatlesa), stoga ne čudi što je izabrana kao singl i već je kružila po medijskim postajama. Na ovom mjestu treba spomenuti nevjerojatnu moć predviđanja potpisnika ovih redaka: svojevremeno sam pjesmi “Zaljubila sam se” prognozirao umjereni uspjeh (u vrijeme pisanja teksta je skupila preko 2 milijuna pregleda na YouTubeu), dok, po meni mnogo hitoidnija “Biram” tek treba hrabro probiti 300 tisuća, iako ima preko godinu i pol kako je odaslana u javnost.

  Psihopatijo bajna” je unatoč dobrim namjerama tek drugorazredni hippie-disco-funk koji naprosto nije dovoljno uvjerljiv – Dino Šaran je iz ovakvih pjesama znao izvući mnogo više. Ali u globalu, od ovog albuma je teško tražiti više – on je dovoljno dobar da Detour cementira među vodeće hrvatske pop-sastave. Uživajmo u lepršavom popu grupe Detour!

  Muziku podržava