Detour: “Više ne slijedimo trendove već slušamo sebe”

Leonora Bedić
1175

Bliži se koncertni spektakl s kojim će akustični elektro pop sastav, Detour, 19. studenog u zagrebačkoj Tvornici kulture proslaviti 10. rođendan.

Nakon što je umjesto Maje Posavec na vokal pristigla Gina Victoria Damjanović, bend je hitom “Zaljubila sam se” i najavio skorašnji izlazak četvrtog albuma “Detour10“, s kojega sada predstavljaju prearanžiranu verziju Yammatova hita “Tvoje lice se promijenilo”.

Kroz 10 godina karijere benda prošli smo zajedno s frontmenom grupe, Nenadom Borgudanom, s kratkim osvrtom Gine na novu fazu benda.Pred vama je iznimno uspješna godina, čime ste sve obilježili ovu 10. godišnjicu benda?
Prije svega dogodila se velika kadrovska promjena. Kao što je već poznato, Maju kao glavnu vokalisticu zamijenila je Gina Victoria, s njom smo izdali prvi i vrlo uspješan singl “Zaljubila sam se”, odsvirali smo više koncerata no ikad, snimili album “Detour10” koji izlazi ovih dana, trenutno se pripremamo za slavljenički koncert u Tvornici, do kraja godine slijedi još koncerata i to je otprilike to…

Na koji način ste se u tih 10 godina promijenili kao glazbenici i kao osobe? Što je imalo najviše utjecaja?

10 godina je 10 godina… U životu čovjeka nije malo, naravno da smo se promijenili. Sazreli smo i kao ljudi i kao glazbenici. Glazbeno više ne pokušavamo slijediti trendove već slušamo sebe, a tako je i s ljudskim dijelom, a na to je utjecalo sve pomalo… život, osobne sudbine, zajednička sudbina, protok vremena…Što vam je ostalo u najljepšem sjećanju kroz ovih 10 godina putovanja?
Novi ljudi, nova mjesta i sve to povezano glazbom.

Postoji li nešto zbog čega žalite i što biste rado promijenili da možete?

Ne, sve ide savršeno neplanirano. Nešto što se u nekom trenu i činilo kao greška, nepogrešivo nas je dovelo tu gdje jesmo… Ne razmišljam o paralelnim svemirima ili što bi bilo da smo…Sjećate li se vašeg prvog koncerta, kako je to izgledalo?
Sjećam se, to je bio koncert u zagrebačkom klubu Purgeraj, veljača 2006. Koncert smo najavili kao Yammat, a na koncertu smo objavili novo ime i završili ga kao Detour. Klub je bio prepun, bilo je stvarno veselo i pamtim to kao koncert s kojim smo bili prilično zadovoljni i publika i mi.Dotaknimo se i novoga albuma kojega čine prearanžirane pjesme s prva 3 albuma. Zbog čega ste se odlučili na taj potez umjesto na album s potpuno novim pjesmama?
Sve je krenulo od akustičnih koncerata koje smo svirali 2015. u klubu Sax!. Tada se rodila ideja da u toj akustičnoj maniri obrađene pjesme stavimo na album, i da i na taj način obilježimo deset godina Detoura. A u trenutku kada smo bili sigurni da Maja napušta grupu upravo takav album nam se činio najbolji način i za predstavljanja nove pjevačice.Po kojem principu ste birali pjesme koje ćete osvježiti i kako ste zadovoljni s finalnim produktom?
Odlučili smo da ne radimo ‘best of’ niti u komercijalnom, niti u kvalitativnom smislu. Odabrali smo pjesme od kojih neke nisu postigle svoju afirmaciju iz raznih razloga, a htjeli smo na njih ukazati publici, zatim smo birali pjesme koje će Ginu predstaviti preko nekih naših tipičnih starijih pjesama i na kraju smo pokušali da cijeli album ne zvuči kao kompilacija već zaista albumski.Mišljenja oko nove verzije Yammatove pjesme “Tvoje lice se promijenilo” su podijeljena, ali pretežito su pozitivna. Što ste htjeli postići s novom verzijom?
Sve ovo što sam već ranije spomenuo u kontekstu albuma, a uz to, to je i pjesma koja meni, kao autoru, jako puno znači i to je pjesma koja je na našem redovnom koncertnom repertoaru, čak ima i vrlo bitnu poziciju, jer s njom uvijek zatvaramo službeni dio koncerta, pa sam smatrao da toliko godina kasnije može i treba dobiti novi make up i to upravo kroz ovakav ‘Schifrinovski’ aranžmanski rukopis.

Gina, kao nova pjevačica, s kakvim izazovima si se ti susretala prilikom rada na tim starim pjesmama?

Novo čitanje starih pjesama pružilo nam je mnoštvo mogućnosti i za nove glazbene kreacije. Svatko od nas, na početku rearanžiranja, imao je neke svoje ideje o tome u kakvom bi smjeru neka pjesma trebala krenuti i otvarao mogućnosti za nove interpretacije. Svaka je pjesma jedna posebna priča koju će pjevač interpretirati na sebi svojstven način, a valja poštivati i osnovnu ideju autora pjesme. Upravo je pronalaženje te zajedničke vizije pjesme i najveći izazov u njezinoj interpretaciji.

Imaš li kakve ideje što bi još bilo dobro inkorporirati u ovu novu fazu Detoura?
Uvijek imam neke ideje, uostalom kao i svi članovi benda. Mi doista puno i temperamentno raspravljamo o glazbi, tako da su se i neke moje zamisli već našle u ovoj, novoj Detour fazi.

Nenad, uz dominaciju singlova, ali i besplatan download, smatraš li da se i dalje isplati objavljivati albume?

Naravno da je prošlo zlatno vrijeme albuma i trendovi se za sada kreću u spomenutom smjeru. Ali nama album predstavlja podvlačenje crte i zatvaranje jedne faze, pa nam je kao takav uvijek dobrodošao… Za komercijalni dio bi trebalo pitati diskografe.

Muziku podržava

S obzirom da ste dio scene dugi niz godina, s čime ste zadovoljni, čime razočarani i što biste podhitno promijenili?
Uvijek ima mjesta za poboljšanja, ali mislim da je naša scena prilično dobra i široka. Kod nas su i modaliteti rada raznih strukovnih udruga i struktura, po mom mišljenju, prilično transparentni, na visokom profesionalnom nivou i u službi glazbenika i glazbe… Uglavnom sam zadovoljan cijelim sistemom i nemam dojam da se nešto posebno zapostavlja. Možda ne gledam dovoljno, ali iz svog iskustva znam da smo si mi, kao bend, za sve što nam se događalo, bili sami zaslužni ili krivi.

Zato nisam ni zadovoljan ni razočaran scenom… U kreativnom smislu prihvaćam je kao činjenicu, bez osuđivanja ili žaljenja ili razočaranja, jer svatko pridonosi sceni na svoj način, uglavnom najbolje kako zna. Iako ima i fušera… al’ gdje ih nema…

Kako vidite svoju daljnju koncertnu, ali i diskografsku budućnost?
Posve novi album planiramo krajem 2017. ili pocetkom 2018. i prvi singl s tog albuma je već predstavljena “Zaljubila sam se”, a kako će se stvari razvijati vezano uz našu koncertnu i diskografsku budućnost nemoguće je odgovoriti… Nadam se da smo tek krenuli.

S kojim bendovima biste najradije voljeli otići na turneju i zašto baš s njima?
Dobri smo s mnogim bendovima sa scene pa iz te pozicije s bilo kim… Naravno da s nekima nismo stilski usklađeni i vjerojatno ne dijelimo publiku ili dio publike, ali postoje razne kombinacije i razlozi za turneju tako da bi to zapravo mogao biti bilo tko.

Tvornicu ste posljednji put napunili prije dvije godine, kako pamtite tu večer?
Svima nam je to puno značilo, jer smo napunili Tvornicu. Sjećam se da smo bili i pomalo zatečeni tolikim brojem ljudi. To je za nas predstavljalo stepenicu više i stvarno smo uživali koliko smo mogli, jer naravno bilo je tu i puno stresa, naročito u pripremnom periodu.

I za kraj, otkrijte nam neka iznenađenja za ovaj veliki koncert 19. studenog. Gosti, repertoar i slično?
Repertoar je više-manje standardan, ono što je nestandardno je postava benda koja ce biti proširena gudačima, duhačima, perkusijama i gostujućim vokalistima Majom Posavec, Ines Tričković, Dariom Iričaninom. Radi se o ljudima koji su surađivali s nama u nekoj fazi postojanja benda.

Muziku podržava