A što ak’ mi napravimo najljepši album do sada…

  7906

  Detour

  A što ak' ja...

  Datum izdanja: 07.11.2014.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ujutro
  2. Cvijet
  3. Nema
  4. Daleko
  5. Taj vlak
  6. Nova nada
  7. Krugovi i osmice
  8. Kolovoz
  9. Plešem sama
  10. Srce veliko
  11. Snijeg
  12. Pijani pilot

  Prošlo je već pet godina od zadnjeg albuma benda Detour, pa je bilo logično pitati se kad će novi album, posebno ako uzmemo u obzir da je već objavljeno čak šest singla.

  Kako je već polovica albuma poznata, tako da svaki kupac dobro zna što će dobiti na albumu i time se neće razočarati. Ako dosad netko nije popratio pjesme koje je bend izbacio s albuma, vjerujem da će se lako pronaći u opuštajućoj pop glazbi koja je negdje na pola puta između zadnjih Stampeda i Jinxa.

  Naravno, ljepota njihove glazbe nadilazi klasičan pop zvuk jer u svoju glazbu ubacuju razne trikove poput bossa nove, folka i sitne doze elektronike, pa svakom pjesmom zvuče drugačije i svježe, lepršavo i moćno. Upravo takvim promjenama, album savršeno klizi zbog čega možemo reći da ovo jest jedan od najboljih pop albuma u nas za ovu godinu.

  Moram priznati da nisam uspio popratiti zbog čega je Maja neko vrijeme izbivala iz benda, ali time smo dobili već broj gostujućih vokala na pjesmama što je ponovno dalo jednu dimenziju više. Iako uopće ne sumnjam da se Maja ne bi snašla u dijelovima gdje je muška vokalna interpretacija jer je vrhunska pjevačica, ali lijepo je vidjeti da bend nije lišen samo jednog smjera, da je sposoban prilagoditi se raznim okolnostima.Uvodna “Ujutro” je jedna klasična Detour pjesma koju bi mogli proglasiti akustičnim popom pomiješanim s daškom bossa nove, “Cvijet” zvuči kao nešto mračniji country/indie pop, dok se s pjesmom “Nema” odmah u startu (prva objavljena pjesma s ovog albuma) htjelo pokazati novi smjer benda ka još akustičnijim tonovima i gostujućim vokalima (u ovom slučaju gostovao je Dario Iričanin).Procvat albuma dolazi s četvrtom pjesmom “Daleko” koja širi pozitivu na jedan ženski način, a tu je i nit vodilja albuma iz kojeg je stih “a što ak’ ja” i posuđen za naslov albuma. Zarazna melodija idealno ukrašena mandolinom i Majinim ljupkim glasom probuđuje album i od tada skoro slobodno možemo reći da dolaze sami hitovi.

  Ritmična “Taj vlak” u country maniri dočarava ljubavne jade, a dojma smo da se vlak nalazi negdje na divljem zapadu, iako je samo u Gorskom Kotaru. Slijedeća “Nova nada” je nastala posljednja na albumu zbog čega se vidi jasan rukopis Borgudana koji je znao kako mu treba zvučati još jedna pjesma s kojom će finalizirati album, pomalo mračna, a opet vrlo veselog refrena, baš kao i zvuči cijeli album.

  Muziku podržava

  Da ne nabrajam sve pjesme koje stvarno lijepo zvuče u nizu jedna za drugom, istaknut ću skladbu “Srce veliko” koja je vrhunac albuma. Ponovno je mandolina u prvom planu i podsjeća mnogo više na toplije i vedrije dane nego na zimske dane koji su pred nama. Atmosferu pjesme bih mogao usporediti s TBF-ovom “Alles Gut” jer odmah asocira na proljetno/ljetno osunčano vrijeme.

  Za Detour bi mogli reći treća sreća jer je album “A što ak’ ja” je najbolje i najcjelovitije djelo do sada. Fino su iskočili iz standardnih gabarita pop glazbe kakvu su nam predstavili na prva dva albuma, prošarali raznim žanrovima, uključili mnoge glazbenike i opet ostali svoji, karakteristični Detour.

  U mnogim pjesmama osjeća se ogromna zrelost u stvaralaštvu, pa se nadam da će i dalje ostati u istom điru jer je očito da su Nenad i Maja dobitna kombinacija. Svatko na svoj način gleda i sklada, a opet zajedno čine predivne stvari, budući da je Maja napisala “Daleko”, dok “Srce veliko” Nenad, a to su dvije najbolje skladbe albuma. Dodatni vokali su fino oplemenili pjesme, ali jasno je tko jest i tko bi trebao biti okosnica benda.

  Muziku podržava