Britanski izvođači prodaju više nego ikada albuma u SAD-u

531

Prema posljednjim navodima British Phonographic Industrya (BPI-a), jedan od svakog šestog albuma prodanog u SAD-u pripada britanskom izvođaču.

Predvođeni zapaženim uspjehom posljednjeg studijskog uratka Adele “25”, koji se u svega šest tjedana prodao u više od 7.4 milijuna primjeraka, britanski izvođači popularniji su s druge strane Atlantika nego ikada dosad.Albumi Eda Sheerana “x” i Sama Smitha “In The Lonely Hour” završili su na četvrtom odnosno šestom mjestu najprodavanijih albuma prošle, 2015. godine, u SAD-u, a svoje goleme doprinose britanskoj glazbi na tom tržištu svojim su studijskim izdanjima također dali Florence + The Machine, Mumford & Sons te Muse.“Ritmičan udarac bubnja uspjeha britanske glazbe u Sjevernoj Americi postaje sve jači. Izvođači kao što su Adele, Ed Sheeran, Sam Smith i Mark Ronson postali su dio glazbenog mainestreama u SAD-u i u Kanadi – podjednako su popularni kao i njihovi glazbenici, a njihov neisprekidani uspjeh otvorio je vrata novoj generaciji britanskih izvođača čije vrijeme tek dolazi” izjavio je čelnik BPI-a Geoff Taylor.U Kanadi, uspjeh britanskih izvođača još je i veći; 20% ili jedan od pet albuma prodanih u toj državi otpada na one britanskih izvođača.

Svjetski hit Marka Ronsona “Uptown Funk” bio je najdownloadaniji singl 2015. u SAD-u, iako je objavljen 2014. godine. S ostvarenom prodajom višom od 5.5 milijuna primjeraka, podigao je udio britanskih izvođača na tržištu singlova u Sjevernoj Americi na 12.9%.

“Britanija je košnica kreativnog talenta stoga nije iznenađenje što naši izvođači nastavljaju vršiti golemi utjecaj na sjevernoameričkom glazbenom tržištu. Izvođači poput Adele i Sama Smitha ne samo da svojim uspjehom s druge strane Atlantika inspiriraju čitave nove generacije, već i pronose boje britanske zastave ukazujući na našu kreativnost i donoseći više od 2 milijarde funti našoj ekonomiji kroz izvoz” rekao je tajnik za kulturu John Whittingdale.

Muziku podržava