Britanci plešu u ritmu pop muzike

Muzika.hr - Glasno i jasno!
1443

Prema podacima Britanske fonografske industrije (BPI), 2012. godine pop je bio najprodavaniji glazbeni žanr u Velikoj Britaniji s oko 33% ukupno prodanih albuma i oko 38% prodanih singlova.

Velike zasluge što je pop već drugu godinu zaredom najprodavaniji žanr imaju albuma Emeli Sande, Adele, Eda Sheerana i One Direction, dok su albumi Coldplaya i Mumford & Sons dogurali rock na drugo mjesto najprodavanijeg žanra s oko 31% ukupne prodaje albuma što je najveći postotak još od 2008. godine: 2011. godine prodaja rock albuma iznosila je nešto više od 29 posto.

MOR/Easy Listening žanr na krilima Roda Stewarta i Michaela Bublea popeao se na treće mjesto sa 7,6%, a zatim slijede R&B sa 7,1%, dance sa 6.3%, klasika sa 3,7% te hip hop sa skromnih 2,3 posto što je ipak porast u odnosu na prethodne godine.

Muziku podržava

Gledajući singlove, pop glazba zastupljena je sa 38,5% prodanih izdanja, a svaki peti singl bio je rockerski. Dance je treći (13,8%), R&B četvrti (12,7%), a hip hop peti (10,7%).

Čelni čovjek BPI-a, Geoff Taylor, smatra kako dostupnost digitalnih servisa olakšava mladima kupnju pjesama: “Britanska ljubav prema popu nastavila se i u 2012. godini, ponajviše zahvaljujući albumima domaćih talenata. Ali ove godine nisu tako loše vijesti ni za rockere.”

Muziku podržava
Stisni