Branko Mamut (058): “Ono što se do jučer činilo nemoguće, sada je stvarnost”

3277

Surfajući po domaćim spotovima, naišao sam na jednu meni dosad nepoznatu grupu imena 058. Lijep i zabavan spot “Hope Lies in a Miracle” naveo me na daljnja istraživanja…

Soundcloud im je prepuna autorskih stvari koje, nažalost, nisu nikada zaživjele u vidu cijelog albuma jer za glazbu poput njihove nema diskografskog interesa na domaćem terenu. No, za ovakav šarmantni indie pop uvijek bi trebalo pronaći interes, stoga smo zamolili idejnog vođu benda Branka Mamuta da nam pobliže predstavi bend.

Možeš li nam ukratko reći par riječi o svojim glazbenim korijenima?
Moram priznati da ne bi bilo korektno ne kazati da sam do prije dvije godine bio jedan od onih bezbrojnih glazbenika koji su samozatajno svirali u okviru svoja četiri zida. Susret s glasovitim gitaristom Tommyem Emmanuelom promijenio je moj glazbeni, pa i životni tijek. Ono što se do jučer činilo nemoguće, sada je stvarnost, a to je da danas imam već 20-ak autorskih pjesama. Tommy mi je pokazao i dokazao da se stvarati može neovisno o godinama života.Ime tvog projekta glasi 058…
Dugo vremena smo lutali, razmišljajući o imenu benda. Budući da je riječ o pjevanju na engleskom, logičan slijed je bio neki engleski naziv. Odlučili smo se za nešto neutralno, a to je 058, stari pozivni telefonski broj za Split, grad iz kojega dolazimo.

Kako si okupio članove benda? Jesu li to sve prijatelji ili se išlo graditi prema glazbenom znanju?
Okosnica benda su od početka bili Ana Opačak, Dražen Perković i ja. Ostali članovi benda, Toni Silobrčić, Dado Marunčić i Željko Marcina su se polagano pridruživali sve dok nismo zaključili da dijele iste afinitete i ljubav prema glazbi koju stvaramo. Naravno, u projektu 058 su sudjelovali i neki vrhunski glazbenici iz Splita i Zagreba.

Kao što si već i rekao, pjesme koje svirate su na engleskom jeziku. Koja je ciljana publika?
Moram priznati da nisam razmišljao o tome kome bih ponudio, tj. svirao glazbu koju stvaramo. jer je ona nastala prvenstveno kao iskazivanje vlastitog glazbenog izričaja. Ustvari, nisam očekivao da će sve to izaći iz lokalnih okvira. Sada vidim da bi naša publika mogla biti i izvan granica Hrvatske i to svih životnih dobi, što je vidljivo prema posjetima na našoj FB stranici.

Muziku podržava

Koji su glavni uzori tebi i bendu u cjelini? Ono što privatno slušaš poprilično se razlikuje od onoga što bend sluša ili ne?
Moj glavni uzor je prije spomenuti Tommy Emmanuel, Mark Knopfler i bend Eagles. Članovi benda su uglavnom šaroliki po stilu glazbe koju slušaju i koju su prije svirali, tako da se u 058 susreću s velikim izazovima, jer sviranje isključivo akustičnih instrumenata nije uvijek laka zadaća.

Napravili ste videospot za “Hope Lies in a Miracle” u vrlo zanimljivoj režiji…
Ima jedna interesantna priča za tu pjesmu, a to je da sam tu pjesmu doslovno odsanjao. Probudio sam se i rekao: “Imam super pjesmu!” Taj dan sam je malo doradio, a već sljedeći dan otišao u studio, snimio pilot. Ta snimka s pilota je korištena u konačnoj verziji. Želio sam da pjesma bude u retro stilu i pripremio Anu na troglasno pjevanje poput The Andrews Sisters. Također sam želio da tri Ane u retro stilu naprave super trio poput onih iz ’60-ih godina. Koliko smo uspjeli u tome, pokazat će vrijeme.

Koliko su danas zapravo bitni videospotovi?
Videospotovi su praktično ostali jedini kontakt, uključujući živu svirku, s publikom. Putem videospota publika može doživjeti nekog izvođača jer nema više CD-a i covera u njemu. Nažalost, mnogi te spotove koriste da bi prikazali ono što nema veze s glazbom, a s ciljem vlastite promocije.

Imate dosta objavljenih pjesama. Možemo li očekivati album?
Album je odavno spreman, a tu je već i drugi. Mislim da nema baš nekog interesa domaćih izdavača. Ostaje nam da se snalazimo kako znamo. Vjerojatno nam je hendikep engleski jezik i domaće tržište.

Kako gledaš na diskografiju danas, posebno onu kod nas?
CD praktički više ne postoji, tako da su se i interesi izdavačkih kuća sveli na objave singlova i videospotova, te u nekim slučajevima organizacijama koncerata i plasmana pjesama po radio stanicama. U svakom slučaju, igraju samo jaki igrači, a za male ostaju mrvice. Vjerujem da bi se zainteresirali za nas tek kad bi objavili materijale negdje u inozemstvu, što u našem slučaju nije nemoguće.

Što bi trebao napraviti neki novi bend da dobije svojih ‘5 minuta slave’?
Nažalost, ima bendova u Hrvatskoj koji su već doživjeli tih 5 minuta slave s nekim svojim pjesmama, ali nemaju podršku izdavačkih kuća i ostaju u sjeni onih već afirmiranih i pomalo dosadnih.

Imate li u planu neke nove spotove?
Imamo u planu za nekoliko pjesama, a koliko, ovisit će o finacijskim mogućnostima, jer sponzora u našem slučaju nema.

Počeli ste i muzicirati uživo?
U početku je 058 bio projekt, a to više nije jer usklađujemo svirku već mjesec dana i planiramo koncerte. Gdje će biti premijera, još nismo odlučili. Moguće čak u Zagrebu, jer kod kuće je najteže. Dakle, ako vam se sviđamo, samo zovite, mi dolazimo. Posjetite našu FB stranicu.

Koliko vam pomaže ili odmaže što dolazite iz Dalmacije?
Mislim da Zagreb ima puno više klupskih prostora i bogatiju glazbenu scenu i tradiciju, a to što smo iz Dalmacije nema puno važnosti, jer kad je u pitanju glazba ne postoje nikave barijere.

S kakvim bi uspjehom benda 058 bili zadovoljni kroz pet godina?
Već ovo što smo napravili je iznad očekivanja, ali mogućnost objave materijala i sviranja koncerata u sljedećim godinama bilo bi više nego dovoljno. Živi bili pa vidjeli!

Muziku podržava