Björn Dixgard (Mando Diao): “Mi smo tu radi naših fanova”

1917

Vjerujem da već svi znaju da ovogodišnje izdanje Špancirfesta otvara rock atrakcija Mando Diao koji su proteklih petnaest godina jedno od najjačih izvoznih glazbenih proizvoda iz Švedske.

Bend je osnovan u Borlängeu 1999., a prvi album “Bring ‘Em In” su izdali 2002., dok su značajniji uspjeh postigli dvije godine kasnije s “Hurricane Bar”. S usponima i padovima, bend je nastavio graditi karijeru dok nije došao hit singl “Dance With Somebody” koji im je postao zaštitni znak zadnjih godina.Prvi put smo ih trebali vidjeti u našim krajevima taman u vrijeme promocije albuma “Give Me Fire”, ali se to izjalovilo, tako da su premijerni nastup održali 2012. na INmusic festivalu. Od objave tog albuma, bavili su se raznoraznim stvarima, objavljivali razne kompilacije (akustična svirka, rariteti, best of), snimili su album na švedskom jeziku, osnovali bend Caligola i s njime izdali album, te je prošle godine došao na red i novi službeni album, slabašni “Aelita”.Ono najzanimljivije u posljednje vrijeme dogodilo se početkom lipnja kada je Gustaf Norén odlučio napustiti bend i krenuti u svoje solo projekte. Mnogi su se zapitali kako će izgledati dogovoreni ljetni nastupi Mando Diaoa u okrnjenoj formaciji, ali sve mora ići dalje, pa tako niti Mando Diau nije problem ostati bez jednog od dvojice ključnih članova.Pred varaždinski nastup dobili smo drugog ključnog čovjeka benda, Björna Dixgarda , ali smo dobili naputak da pitanja u svezi Gustafa nisu poželjna. Šteta, budući da je to trenutno najzanimljivija tema, ali evo što nam je rekao.Prije nekoliko godina Mando Diao je svirao u Zagrebu. Sjećaš li se tog nastupa?
Moram priznati da se ne sjećam previše. Znam da je to bio jedan festivalski nastup i da smo se dobro zabavili.Po čemu Hrvatsku općenito najviše prepoznaješ?
Mislim da vas mnogi prepoznaju po nogometu. (smijeh) Cijeli bend uvelike prati nogomet, tako da znamo mnogo o vašim nogometašima, uvijek imate vrhunske igrače. Naravno, Hrvatska nije samo nogomet. Znam da imate jako lijepu obalu. Ono što bih jako volio je posjetiti unutrašnjost Hrvatske, vjerujem da imate mnogo lijepih mjesta… To ću sigurno napraviti kad ću biti u penziji, ako ne stignem prije (smijeh).Sada ćete svirati u sklopu Špancirfesta u Varaždinu, blizu Starog grada. Koje je najčudnije mjesto na kojem si svirao?
Oh, bilo je tu svakojakih koncerata… Posebno na početku karijere, kad nemaš baš previše izbora i moraš svirati svugdje gdje te pozovu, pa makar to bila skroz čudna mjesta. Tako su nam prve turneje po Švedskoj i dalje u sjećanju, a slična situacija je bila i kad smo po prvi put otišli svirati u Ameriku. Jedna od najluđih je svakako bila pustinja gdje smo svirali na nekom festivalu. Naravno, bilo je tu i vrlo lijepih gradova, pa vjerujem da će i u Varaždinu biti tako. U svakom slučaju, kao glazbenik posjetiš svakakva mjesta.

Nakon velikog uspjeha s albumom “Give Me Fire” i hit-singla “Dance With Somebody”, Mando Diao kao da je uzeo dugi godišnji odmor što se tiče novih autorskih stvari. Izdavali ste mnoge kompilacije (akustični album, album rariteta, zbirku najvećih hitova…), tu je bio i novi bend Caligola, te album na švedskom jeziku… Željeli ste se malo odmoriti?
Pa čak bi i mogli to tako reći, iako smo cijelo vrijeme bili u pogonu. Kao što si i rekao, bilo je tu mnogo izdanja, a i bili smo cijelo vrijeme u studiju, samo smo odlučili da ipak ne objavljujemo ništa za svjetsko tržište. Jednostavno, zaželjeli smo raditi drugačije stvari, ne biti dosadni, kako sebi, tako i drugima. Tako je došla i ideja da malo zaokrenemo stvari, pa smo složili album “Back to Earth” u projektu Caligola. To nam je bilo pravo osvježenje.

Muziku podržava

Zato ste snimili i album na švedskom jeziku?
Kad smo vidjeli da nam dobro ide i na drugačijim područjima, zaželjeli smo još malo istraživati svoje mogućnosti. Taman se tad poklopila stota godišnjica smrti švedskog pjesnika Gustafa Frödinga, pa smo mu željeli odati počast u nekom smislu. Tako je nastao “Infruset“. Mislim da su nam sve te stvari mnogo pomogle u našem daljnjem glazbenom razvoju.

Tako je došao i posljednji album “Aelita” koji je potpuno drugačiji od svih prethodnika. Tu ima mnogo utjecaja disco glazbe…
Da, željeli smo malo okrenuti ploču, da ne ispadne kako uvijek radimo jedno te isto. Uvijek moraš uvoditi nove elemente u svoju glazbu, inače ćeš brzo pasti u zaborav. Tako smo se i mi malo odlučili poigrati drugačijim melodijama.

Kritika baš i nije prihvatila album. Koliko ti je zapravo bitan sud kritike?
Mi nismo tu radi njih, mi smo tu radi naših fanova, pa nam je i njihov sud najvažniji. Bitno nam je da nas oni dobro prihvaćaju, da prihvate nove pjesme na koncertima… To nam je najvažnije, sve drugo je po strani.

Neki autori lakše pišu pjesme kad su tužni, a neki kad su radosni. Kojoj skupini ti pripadaš?
To uvijek ovisi, mislim da ne pripadam u nijednu grupaciju jer mi često dolazi inspiracija neovisno o raspoloženju. Trenutno baš radim nove stvari koje nisu vezane za Mando Diao, a vani je lijepo i sunčano, što mi je očito jako dobro poslužilo jer sam bio vrlo efikasan. S druge strane, svi znamo kako je u Švedskoj, duge i hladne zime, pa često ne možeš biti dobro raspoložen. Tada se također znam zavući u studio i skladati jer generalno nemam baš što drugo pametnije raditi.

Vratimo se na tvoje početke. Koji album, pjesma ili bend je najviše utjecao na tebe?
Taman kad sam imao devet-deset godina izašao je album Michaela Jackson “Dangerous” kojeg sam dobio na poklon. Tad mi je on poslužio kao svojevrsni pokretač i jako me se dojmio. S vremenom, normalno da su se i moji afiniteti prema glazbi promijenili, tako da sam se približio rock glazbi. Početni albumi Kings Of Leon su mi recimo odlični albumi.

Kakvu glazbu danas preferiraš?
U posljednje vrijeme sam dosta u elektronskoj glazbi što se moglo i osjetiti na posljednjem album, a još više će se moći čuti u novom projektu za koji trenutno stvaram glazbu. Mislim da bi se mnogi mogli iznenaditi jer to nema nikakve veze s ovim što sam dosad radio.

Kojim bi putem krenuo da nisi postao glazbenik?
Doista ne znam, teško je to znati, ali vjerujem da bi se bavio vrtlarstvom, nekim uzgojem ili slično. To me zabavlja u slobodno vrijeme. Jako sam zahvalan na tome što trenutno imam i htio bih da to potraje još neko vrijeme. Za vrtlarstvo će biti vremena (smijeh).

Plan je završiti dogovorene ljetne koncerte, a što nakon toga? Kakva je budućnost Mando Diao?
Trenutna postava benda je raštrkana po Švedskoj, svatko od nas živi u drugom dijelu države, pa nam je mali problem nešto planirati, odnosno naći se na jednom mjestu. Uz to, svatko od nas radi i na svojim projektima sa strane, tako da nam i to oduzima dio vremena. Ipak, nadam se da ćemo se ubrzo naći, ozbiljno zapeti u studiju, pa bi se neke nove pjesme Mando Diaoa mogle očekivati već sljedeće godine. Ništa ne obećajem, ali trebalo bi biti…

Je li možda u planu i nešto novo po pitanju Caligole?
Uf, to je još teže okupiti. Mnogo je tu različitih ljudi okupljeno oko Caligole, tako da bi bilo iznimno teško sve nas zajedno staviti na jedno mjesto. Ali nikad ne znaš, možda će i to dobiti svoj nastavak…

Muziku podržava