Visoko uzdignut barjak za nove nastavke

  943

  Majesty

  Banners High

  Datum izdanja: 20.12.2013.

  Izdavač: NoiseArt Records

  Žanr: Heavy Metal, Speed Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Judgment Of The Gods
  2. We Want His Head
  3. Banners High
  4. Time For Revolution
  5. United By Freedom
  6. Pray For Thunder
  7. Bloodshed And Steel
  8. All We Want, All We Need
  9. Take Me Home
  10. On A Mountain High
  11. The Day When The Battle Is Won
  12. Banners High (Karaoke Version)
  13. Take Me Home (Acoustic Version)

  Nakon nemirne i pomalo neuspješne faze svih preobrazbi i preinaka, njemački power metalci Majesty su se vratili u nešto boljem svjetlu.

  Majesty je osnovan 1997. godine nakon čega je uslijedio prvi demo snimak, a tri godine kasnije i prvi studijski album “Keep It True”. 2008. godine su započele ‘peripetije’ i problemi kada je vokalist i klavijaturist Tarek Maghary objavio raspad benda pod tadašnjim imenom Majesty, te najavio djelovanje pod drukčijim imenom, MetalForce. Postava benda suštinski je ostala ista, ali umjesto pod izdavačkom kućom Massacre Records, MetalForce je svoje uratke objavljivao za Manowarov Magic Circle Music.

  Kao Metalforce, bend je objavio samo jedan, istoimeni i ispodprosječni album, a u travnju 2011. godine Tarek je odlučio vratiti MetalForce u prethodno stanje, odnosno povratak na scenu pod starim imenom, u showu koji je snimljen i objavljen 2012. godine na live DVD-u “Shake The Ground”. Uz Tareka, ostali članovi benda su gitaristi Robin Hadamovsky i Tristan Visser, basist Carsten Kettering te bubnjar Jan Raddatz. Gitarista Robin i basista Carsten su novi članovi primljeni ove godine. Banners High” je šesto studijsko izdanje, objavljeno u istoj godini kao i prethodni album “Thunder Riders” iz siječnja 2013., a koji se i nije baš proslavio. No, “Banners High” dijelom nadoknađuje malen neuspjeh “Thunder Riders” albuma. Ljubitelji gromoglasnog, borbenog, ‘true’ power metala će nešto više doći na svoje ovim novim izdanjem, nego prošlim, koji je ujedno i prvi konceptualni album Majestya.

  Priču za album napisao je vođa Tarek, a koja se, pomalo klišejno, osvrće na ratnike koji stupaju u bitku da bi konačno bili slobodni. Priča je ispričana kroz deset antemskih pjesama, koje se također mogu promatrati kao zasebne cjeline, što daje mogućnost uživanja u pojedinačnim pjesmama bez previše potrebne koncentracije na koncepciju. Fanovi se tako mogu još jednom radovati epičnim i antemskim uratcima, ultra brzim riffovima i dobrim vokalima.

  Muziku podržava

  Za razliku od prethodnika, “Banners High” donosi nešto kvalitetniji zvuk i bolje kompozicije. Tarek tvrdi da, za razliku od mnogih ostalih konceptualnih albuma, “Banners High” ne sadrži nikakve, naracije, smiješne i dosadne monologe, dijaloge i tisuću uvoda. Uz ipak jedan kratak, naracijski dio na početku albuma, “Judgment Of The Gods”, munjevitim riffovima i bubnjevima započinje sljedeća pjesma, “We Want His Head“, pokazujući Majesty još jednom u točno opisanom ‘true’ stilu, uz čiste vokale s primjesama hrapavosti. “Time For Revolution” još je jedna mješavina brzog tempa i ponekih sporijih riffova i melodičnog, borbenog refrena.

  Bloodshed And Steel” je također prepuna duplih bas pedala i riffova, a predstavlja mješavinu glazbe i vokala nekoliko pionira metala, u stilu Manowara i Judas Priesta. Pjevna “All We Want All We Need” mogla bi biti jedna od boljih, uz “Banners High” i gromovitu “Bloodshed And Steel”.

  Predah od munjevitih riffova i bubnjeva nudi “Take Me Home”, melodična, spora i emotivna pjesma, obilježena i snažnim emotivnim prijelazom na gitari i istim takvim vokalima. Posljednja, “The Day When The Battle Is Won” s glavnim riffom, koji više podsjeća na pojedine elemente folk metala, sadrži nešto neprilagođenije vokalne tonalitete, a do ravnoteže dolazi tek u refrenu.

  Konačno, stihovi ponegdje zvuče izlizano zbog repetitivne tematike, ali glazba, ili bolje rečeno uglavnom riffovi, te melodični i snažni refreni, dijelom nadoknađuju nedostatke previdljivosti. Unatoč tematskoj i glazbenoj ‘istrošenosti’, prevelikom podsjećanju na određene bendove, “Banners High” polako vraća snagu i borbenost Majestya koja se izgubila nekim prošlim uratcima.

  Muziku podržava