Valentino Bošković: Spektakularna bročko-svemirska kompilacija

  4074

  Valentino Bošković

  Vodič kroz galaksiju za redikule

  Datum izdanja: 25.05.2018.

  Izdavač: Mudri Brk

  Žanr: Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Roketomobil
  2. Ispovid Šanpjera Kozmonauta
  3. Nima nigdi nikoga
  4. Koloči
  5. Asinhrono (feat. Jebby Motter)
  6. Leteći pijati i jorcot (i Sondra)
  7. Sengvić i budin u 4 i 20
  8. Pymbylymby
  9. Supra Cosmos Diacritica
  10. Adeyata
  11. Sudnji Don
  12. Ashke Maresh
  13. Marsferatu
  14. Arlecchino Dello Cosmo
  15. Nima nima nima nima vode
  16. 10645 Brač
  17. Chinchaysuyu
  18. Milde Sorte (bonus)

  Na sceni uvijek se izrodi poneki bend koji izgleda kao da je pao s Marsa jer ne prihvaćaju standardne postulate koji se održavaju već godinama. Mnogi od njih to rade jer nemaju ništa posebno za ponuditi, a neki to iz čiste zajebancije. Kad spojiš zajebanciju i vrlo zanimljivu glazbu, tad dobiješ Valentina Boškovića.

  Sve je počelo na 1. april 2014. i porukom ‘E jesmo vas zajeboli!’ prilikom objavljivanja najavnog EP-a “VSSR”. Tad se moglo shvatiti da je otočki rock dobio jednu sasvim novu dimenziju jer je lokalni dvojac s Broča (za nas kontinentalce, taj otok se zove Brač) otišao u svemir. Zapravo, nisu oni otišli, otišao je sam Valentino Bošković daleke 1646. jedne nedjelje poslije mise.

  Muziku podržava

  Njegove putešestvije su konačno opjevane, gotovo četristotinjak godina nakon, ali uživo ipak to nećemo moći čuti još tridesetak godina jer prvi koncert je najavljen tek 2046. na Vidovoj gori. Vjerujem da će nam Valentino ispričati i neke anegdote s putovanja ‘roketon’ prije i poslije ovog koncertnog mega spektakla.

  Da “VSSR” ne ispadne kao slučajni putopis, dvije i pol godine kasnije, dobili smo nove priče okupljene pod nazivom “Marsovska Listina“. Tu je sad već bilo jasno da je priča dobila odlične temelje, pa ako je bolji “VSSR” ostao nezapažen kod dijela medija, “Marsovska Listina” to nikako nije mogla, pa ne čudi reakcija struke koja je album stavila visoko na godišnjim listama.

  Još od davna postoji izreka ‘show must go on’, pa je ekipa koja štuje Valentina i njegova svemirska putovanja odlučila podijeliti njegovu poslanicu s ovozemaljčanima, a to je ujedno bila i odlična prilika za promovirati kompilacijski album “Vodič kroz galaksiju za redikule” koji objedinjuje dosadašnja dva albuma i jedan singl koji nije pronašao mjesto na tim albumima. Prava je šteta da ovdje nema posljednjeg singla “Pippanonna” koji je zapravo i najavio ovaj CD.

  Bilo kako bilo, “Vodič kroz galaksiju za redikule” je odličan album koji lijepo opisuje ljetnu ležernu atmosferu na našim otocima gdje je sve prepuno dobre zabave i laganih zaraznih melodija. Pjesme dobivaju na posebnoj dimenziji zbog bračkog dijalekta koji se idealno stapa s glazbenim idejama kreativnog dvojca Branko Dragičević i Josip Radić.

  Samo izdanje je bogato opremljeno. Unutra su svi tekstovi pjesama, iscrpan predgovor kolege Škare, nekoliko malih kuglica te VIP karta za spomenuti koncert koji će se održati u (dalekoj) budućnosti. Ipak, ono što će vas najviše privući (duboko sam uvjeren u to) jest sama glazba koja se nalazi na CD-u unutar te zabavne kutijice.

  Jedini minus ovoj kompilaciji bi bio što dolazi nakon svega dva albuma i tu zapravo i nema ništa novog. S druge strane, budući da još nisu dovoljno isprofilirani, “Vodič kroz galaksiju za redikule” je odličan trik za popunjavanje medijskog prostora, posebno kad je cijeli koncept toliko moćan i zanimljiv.

  U konačnici, ako ste voljeli oba albuma, sad ih imate na jednom mjestu, a redikula će uvijek biti koji ne shvaćaju svemirsku priču. Zemlja jest možda ravna ploča u nečijim glavama, ali svemir jest beskonačan, pa ‘ajmo uživati u njemu, posebno kad je toliko opuštajući kao melodije s “Vodiča kroz galaksiju za redikule”.

  Muziku podržava