Uspješan diplomski rad

  2975

  Kanye West

  Graduation

  Datum izdanja: 12.09.2007.

  Izdavač: Roc-a-fella / Aquarius Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Good Morning
  2. Champion
  3. Stronger
  4. I Wonder
  5. Good Life feat. T-Pain
  6. Can’t Tell Me Nothing
  7. Barry Bonds feat. Lil Wayne
  8. Drunk and Hot Girls feat. Mos Def
  9. Flashing Lights feat. Dwele
  10. Everything I Am feat. Scratches by DJ Premiere
  11. The Glory
  12. Homecoming
  13. Big Brother

  Treći studijski album Kanye Westa, talentiranog i Grammyem nagrađenog repera i producenta, potvrdio je ono što je dokazano na prethodnim albumima. Čovjek zna znanje, a svojim trećim studijskim albumom “Graduation” uspješno je diplomirao.

  Već na prvo slušanje primjećuje se kako je West napredovao u pisanju lyricsa, što je bila jedna od slabijih karika na prethodniku “Late Registration“. Nije dosegnuo razinu svog mentora Jay Z-a, ali napredak je itekako uočljiv.

  Od pjesama se na prvu odmah ističe “Stronger“, jedan od već objavljenih singlova, u kojem Kanye koristi sample pjesme Daft Punka “Harder, Better, Faster, Stronger”. Snažna stvar, idealna za plesne podije klubova diljem svijeta, a za koju ćete, ako malo bolje pročitate knjižicu albuma, saznati da je u stvaranju pjesme sudjelovao i Timbaland.

  Tipičnog reperskog egoizma, po kojemu je Kanye itekako poznat, definitivno ne nedostaje, a posebno se ističe u pjesmi “Champion“, koja me zbog same tematike pomalo podsjeća na Nellyev hit “#1”.

  Muziku podržava

  Naravno, album je bogat i raznim gostovanjima, pa tako T-Pain sudjeluje u “Good Life“, koja govori o svim blagodatima reperskog života, slavi, komadima, autima…Nekoliko gostovanja nije posebno naznačeno, a jedno od takvih je ono Chrisa Martina u pjesmi “Homecoming“, koju je Kanye posvetio gradu Chicagu u kojem je odrastao. Također, Jay Z-a ćete ‘primijetiti’ pred kraj “Good Morning“, pjesme koja otvara ovaj album.

  I vrapci na grani znaju kako je Jay-Z dugo godina bio Westov mentor te da je najviše zaslužan za njegov glazbeni uspjeh kada mu je 2001. dao priliku da asistira u produkciji njegovog albuma “Blueprint”. Kanye mu se zahvalio pjesmom “Big Brother“.

  Mišljenja sam kako je “Graduation” najzreliji, najiskreniji i producentski najdotjeraniji album Kanye Westa dosad, a kojim su postavljeni novi i viši standardi u hip-hop glazbenom svijetu.

  Muziku podržava