Uspjela posveta odrastanju

  1422

  DarkvuD

  Razmišljanje u okviru

  Datum izdanja: 17.06.2016.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Alternative, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Gljive
  2. Misli oslobodi
  3. Diram se
  4. Miris tuluma koji se gasi
  5. Kad budem zombi, kupit ću si kombi
  6. Cirkus
  7. Moj bubanj
  8. Stolni tenis
  9. Strujno kolo
  10. Primi me u sobu, a u sobi sebe
  11. Produžni kabel
  12. Daj mi jednu ladnu

  Sinjski debitanti slave desetu obljetnicu postojanja benda i svoje prvo izdanje za diskografsku etiketu. Na svom prvom albumu potrudili su se objediniti većinu svojih otfiljenih ideja i skupiti ih u na isto mjesto.

  Razmišljanje u okviru” posveta je njihovoj mladosti, glazbenim uzorima (The Beatles, The Doors, Disciplina kičme…), odrastanju u ‘malim gradovima’, a čini mi se, i nekim zgodama iz studentskih domova. DarkvuDi bez krzmanja pjevaju o gledanju ‘šporkih’ filmova, oni na “Strujno kolo” preuzimaju karakter ozlojeđenih lokalnih redikula (“Danas svi mladi na Facebooku vise, a stari momci gledaju digitalne sise”), “Moj bubanj” je hommage Disciplini kičme i The Beatlesima (“Ona voli tebe, je, je, je”), u “Diram se” (sumnjali ste, pjesma o masturbaciji) su ubacili The Doorse i “Touch Me”. Najzanimljivija od svih je “Miris tuluma koji se gasi“, efektna sličica noćnog izlaska s interesantnim krajem. Bonus pjesma “Daj mi jednu ‘ladnu” spada među uspjelije ode dalmatinskoj fjaci koja je nužan čimbenik da se preživi naporan rad subotom, a jedini slabiji trenutak je “Kada budem zombi, kupit ću si kombi”, u kojoj zezancija ipak nije skroz upalila. Zvučna slika je šarolika: u kanonima funka, reggaea psihodelije i akustičnog country-rocka DarkvuD zvuči onako kako debi-album treba zvučati: to je pomalo infantilna izložba studentskih maštarija, zgoda i sprdačina podcrtana humorom i prihvatljivo nepristojnim bezobrazlukom. U veliki plus DarkvuDu ide i činjenica da su izbjegli većinu stavki koje su kliše, humor članova benda jednostavno teče kroz pjesme, bez namjere da ikog popljuju, osramote ili uvrijede. Njihov humor obogaćuje.

  DarkvuD, kao i njihovi sugrađani, članovi grupe M.O.R.T. (koji im gostuju u spotu “Produžni kabel), uspijevaju lokalne zgode učiniti zanimljivim i razumljivim nekom tko nema veze s lokalnom sredinom i mentalitetom, te uspješno prenijeti duh te iste sredine.

  Muziku podržava