Underground je napokon vani

  3788

  Sinestet

  Hologram Funk LP

  Datum izdanja: 31.10.2008.

  Izdavač: Menart

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Bratstvo zmaja
  2. Radimo što volimo
  3. Lova
  4. Marijana
  5. MC premijer
  6. Klinka
  7. Sinestet ninja
  8. Nema nazad
  9. Za djevojke
  10. Suze od dima
  11. Tripio za predsjednika
  12. Čudovište
  13. Zidjan (bonus)
  14. Atomic Force One (bonus)

  Sinestet je splitsko-zagrebački hip-hop kolektiv osnovan 2003. godine koji oko sjajnog glazbenog zvuka producenta AC3PO okuplja pet MC-a, redom Alejandro Buendija (Saša Antić, TBF), Yuri (ST!llness), Scriptor te dvojac Doppler Efekt (Magellano i Inkognito Popara, bivši član grupe Elemental). Ostali članovi su DJ Chill, b-boy Atomic, beat boxer Yula te live bend Theron Tourett Trio.

  Nakon niza solističkih projekata članova grupe, red je napokon došao i na zajednički album nazvan “Hologram Funk LP“, što je ujedno i izraz za glazbeni stil koji njeguju.

  Već od prve stvari “Bratstvo zmaja” prilično je jasno u kojem će se smjeru materijal kretati, žestoki old-school funky beatovi ispresijecani tvrdim i odrješitim rimama začinjenim osobitostima flowa svakog od pet rappera.

  Upravo ta kombinacija predstavlja pozitivan pomak na domaćoj hip-hop sceni koja u posljednje vrijeme općenito proživljava drugu mladost. Dapače, cijeli materijal vrlo je kompaktna cjelina koja razinu kvalitete održava od prve do posljednje minute.

  Muziku podržava

  Uz sjajne pjesme poput “Radimo što volimo“, old school ludnice “Tripio za predsjednika“, odlične politički obojane “MC premijer” ili “Sinestet ninja” lako će uživati većina fanova hip-hopa na ovim prostorima.

  Ipak, postoji jedan očiti problem, razlika između pojedinih MC-a. Alejandro Buendija zaista je sjajan, a isto se može reći i za Magellana, Yuria i, meni barem, iznenađujuće dobrog Scriptora, no očito je da Inkognito kaska za ostatkom kolektiva.

  Prošlo je nekoliko godina od kada sam prvi puta prisustvovao nastupu Doppler Efekta (Inkognito i Magellano) i moram priznati da sam se nešto manje razočarao njegovim rimama na albumu Sinesteta, iako je moguće da jednostavno bolje funkcionira u jednoj od sporednih rola.

  “Hologram Funk LP” uz sve gore spomenuto teško je ne uvrstiti među najbolje albume žanra u posljednjih nekoliko godina. Sjajna glazba i vrlo dobri tekstovi, općenito vrlo dobra atmosfera i kohezija članova rezultirali su odličnim materijalom koji bi uz to potpuno novu dimenziju mogao dobiti uživo kad se izvođačima s albuma pridruži i ostatak grupe.

  Bit će zanimljivo vidjeti na koji će način uz cijelu priču uklopiti i instrumente budući da je sam zvuk već sada iznimno bogat.

  Iako svojim tvrdim zvukom vjerojatno neće prikupit toliko poklonika poput jednog TBF-a, lako je moguće da ovaj kolektiv preuzme titulu underground prvoboraca koji će uspješno medijski eksponirati nešto žešći hip-hop zvuk od onog na kojeg su ljudi navikli.

  Muziku podržava