Trolllova zadaća za sljedeći album

  724

  TrollfesT

  Kaptein Kaos

  Datum izdanja: 28.03.2014.

  Izdavač: NoiseArt Records / Napalm Records

  Žanr: Folk Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Trolltramp’
  2. Kaptein Kaos
  3. Vulkan
  4. Ave Maria
  5. Filzlaus Verkündiger
  6. Die Grosse Echsen
  7. Seduction suit no.21
  8. Solskinnsmedisin
  9. Troll Gegen Mann
  10. Sagn Om Stein
  11. Renkespill
  12. Kinesisk Alkymi
  13. Doden banker pa

  U pozitivnom smislu razuzdani i raskalašeni momci iz Osla ne daju si baš puno vremena za odmor, pa su opet napravili studijski album.

  Opet i već, možda bi bilo preciznije reći. Jer, prethodnik
  “Brumlebassen” izašao je krajem kolovoza 2012., nakon čega je bend
  odradio dosta svirki, kojima i dalje dominiraju energični ritmovi, te
  vesela i opuštena atmosfera. Dakle, bez prevelikog odmora, prionuli su
  poslu i napravili novih dvanaest pjesama, u kojima su otišli korak
  dalje, ili možda šire, i napravili svoj najbolji i najzanimljiviji
  album.

  Kaptein Kaos” je, prema do sada čutom od ovoga benda, iz TrollfesTa izvukao ono najbolje što je mogao. Teško, odnosno nemoguće i nezahvalno je reći i njihov maksimum, jer svi mislimo da nikada nismo toliko dobri da ne možemo bolje, pa tako vjerojatno i oni, ali u ovom momentu, album je to koji nudi nešto najbolje što TrollfesT sada može dati. “Kaptein Kaos” je, opet satirični, ali melodičniji, harmoničniji, konstrukcijski razgrađeniji, zreliji i zbijeniji album od prethodnika, s boljim, bogatijim, raskošnijim i kombinatornijim instrumentalizacijama, te puno dotjeranijim aranžmanima.Gitarske su sekcije ispupčenije, energičnije, direktnije, sočnije i stasitije, građene od više slojeva, s oštrim heavy i zajedljivim groove riffovima, te obiljem melodijskih linija, a vokali snažniji i ekstremniji, s visokim modulacijskim vrednotama kroz kombinaciju uobičajenih ‘blacky’ screamova, ali i pojačanim obujmom growla, harsha i cleana. Ritam sekcije također su dobile na snazi i značaju, s naglaskom na bombastične bubnjeve, a slavljeničke trube, violina, saksofon, akustike i zborska pjevanja proširuju značaj instrumentalnih kulisa, ali i podgrijavaju atmosferu. Nemalo puta, koncepciju pjesama s metalnog, prebacuju na folkersku.

  Također, u stilskom se dijelu otišlo na nekoliko različitih strana svijeta, pa se tako uz uobičajene utjecaje sjevernjačkog i istočno balkanskog folka, osjećaju i one ruskog, srednjeeuropskog, blisko, srednje i daleko istočnjačkog, plus nešto valcera, cubana i tanga. Doduše, nije pravilo, nije tako rašireno i razgranato u svim pjesmama, ali u nekima – jeste.

  Muziku podržava

  Nabrijana stvar “Solskinnsmedisin” u tome je otišla najdalje, od cubano ritmova, preko žešćih gitarskih heavy građa, sirovog blacka u vokalima, folk melodija, slavljeničkih truba, sve do završnih egzotičnih melodija. “Troll Gegen Mann” je agresivni folk metal/rock s balkanskim ritmovima i dosta osjećaja za melodioznost, a osim od tih, pjesme “Sagn Om Stein”, “Renkespill” i “Kinesisk Alkymi” izgrađene su i od elemenata ambijentalne glazbe s karakteristikama Bliskog i Dalekog Istoka.

  Najdrukčiji od svih je atmosferični instrumental “Seduction Suit No.21“, ugodna, ali dosta melankolična pjesma. Raspušteno, opušteno, ali nepopustljivo, djeluje folk naslov “Kaptein Kaos“, brza stvar s višeglasnom potporom vrištećim vokalima, mirnijim interudijem uz tube i saksofon, i zanimljivom pričom u kojoj glavni junak odlazi u Jeruzalem i zavodi djevojku glazbom. Devet mjeseci kasnije, djevojka ga pronalazi i dovodi u nezgodnu situaciju, no svojom lukavošću i pojašnjenjem da je dijete ‘poslano od Boga’, spašava stvar. Onako pravo vulkanska, vruća, vatrena, s takvom onomatopejom u odjavnom dijelu, pjesma je jednakog naziva – “Vulkan“.

  Sličnu količinu energije, ali dosta više melodičnosti i riffične pročišćenosti, te teatralnosti, uz kraći narativni dio, donosi “Ave Maria“, a minutu i pol duga “Filzlaus Verkündiger“, uz klavijature, trube, crkvene orgulje i zbor, zvuči baš kao pogrebna pjesma. Nije da joj je baš ovdje mjesto s takvim ugođajem, no ako ništa drugo, onda donosi još jednu potvrdu o raznolikosti ovog albuma.

  To, naravno, ne mora biti presudno u finalnom dojmu o kakvoći, no ukusan način na koji je ovaj konstruiran upućuje na to da se radi o dobrom djelu. I to ne samo unutar subžanrovske podjele, već na u širem metalnom polju. Nećemo reći da je TrollfesT nadmašio sam sebe, no da si je za sljedeći album dao poprilično zahtjevnu zadaću – to hoćemo.

  Muziku podržava