Bezobrazno brutalizirana popističnost

  829

  Milking The Goatmachine

  Greatest Hits - Covered In Milk

  Datum izdanja: 28.03.2014.

  Izdavač: NoiseArt Records / Napalm Records

  Žanr: Death Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ma Baker (Boney M)
  2. Hymn (Ultravox)
  3. Bad Case of Loving You (Robert Palmer)
  4. Ohne Krimi geht die Mimi nie ins Bett (Bill Ramsey)
  5. Hip To be Square (Huey Lewis and The News)
  6. Temple of Love (Sisters Of Mercy)
  7. Rebel Yell (Billy Idol)
  8. Gimme All Your Lovin (ZZ Top)
  9. Major Tom (Peter Schilling)
  10. Don´t Say Motherfucker (Turbonegro)
  11. Big In Japan (Alphaville)
  12. When I Come Around (Green Day)
  13. Wake Me Up (Aloe Blacc)

  Je li to našim najpoznatijim metal-kozama presušilo jezerce inspiracije ili se samo odmaraju i relaksiraju? Naime, nakon četiri autorska albuma u četiri godine, pala je odluka da se snimi jedno izdanje s obradama s puno više poznatih, nego nepoznatih autora/naslova različitih glazbenih kalibara. Iliti stilova.

  Većinom datiranih iz vječnih i nezaobilaznih osamdesetih. “Volimo prilagođavati druge pjesme našem stilu. Raditi pjesme drugih žanrova puno je veći izazov nego obrade metal pjesama” kažu, uz ostalo, momci iz ovog zanimljivog, zakrabuljenog njemačkog benda. I vjerojatno je tako, sudimo li po tome što se ovdje može čuti.

  Ništa posebno, ništa specijalno, ništa nezaboravno, ali u najmanju ruku zanimljive verzije hit-naslova u, očekivano, neusporedivo brutalnijem obliku od onog izvornog. Što u konačnici i nije bilo teško napraviti, s obzirom da se uglavnom radi o pop i rock pjesmama i pjesmuljcima. Možda najzanimljivija stvar u cijeloj toj priči je ta da se Milking The Goatmachine mrvu mrve prilagodio, ili bar pokušao, originalnim pjesmama i njegov je sound dosta manje grinderski, a dosta više melodijski u odnosu na onaj primarni. Recimo da bi koncepcija albuma bila bazirana na melodic death metal shemama, s kombinacijom deatherskih gutturala i grindu sklonih growlova i tek povremenim skvičanjem. Odnosno, vokali su ono što najmanje odudara od konvencionalnosti bendova suštinskog zvuka.Također, gitarski riffovi puno su obzirniji, procijeđeniji, fokusiraniji na melodije nego je to slučaj u generalnom opusu MTM-a, basevi sugestivniji i druželjubljiviji, a uz uobičajeno, brzinski nadnaravno bubnjanje, ima i dosta onog u ‘pravilnim’, 1/1 metodičkim ritmovima.

  Sve su pjesme u najmanju ruku simpatične, možda najsimpatičnije “Ma Baker“, “Bad Case of Loving You“, “Hip To Be Square” i “When I Come Around“, ponajviše zbog oprečnosti ‘stavova’ s bendovim. Ili pak “Ohne Krimi geht die Mimi nie ins Bett”, “Gimme All Your Lovin”, “Wake Me Up” i daleko najviše unakaženoj, jedva prepoznatljivoj “Big In Japan”, u kojima je Milking The Goatmachie pokazao da niti u ovakvim varijantama nije u potpunosti odustao od svojih korijena.

  Muziku podržava

  Ekipa najavljuje turneju kao support ovog albuma, pa će biti i više nego zanimljivo čuti i vidjeti kako će ovo tu zvučati uživo. Samim tim jer u ponuđenom zvuče, u najmanju ruku, zanimljivo, a i sam njihov izbor očito je pomno planiran prije nego je finalno izrealiziran.

  Album za razonodu, kojeg bi se preporučilo i ljubiteljima originalnih izvođača, a i samog benda. Ako ništa drugo, i jedni i drugi dobro će se zabaviti. Iako i pokoje razočarenje nije isključeno, pa i na to treba računati u oba tabora.

  Muziku podržava