Šlageri i popularna klasika koja nije ostala uvijek ista

  958

  Zimzeleno a novo 2

  Kompilacija

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Šuti moj dječače plavi – Novi Fosili
  2. Plavuša – Krunoslav Slabinac
  3. Ostala si uvijek ista – Mišo Kovač
  4. Balada – Ana Štefok
  5. Vjeruj u ljubav – Oliver Dragojević
  6. Sad si tu – Drago Diklić
  7. Šuti moj dječače plavi – The Blondes
  8. Plavuša – Fluentes
  9. Ostala si uvijek ista – The Answer!
  10. Balada – Renata Sabljak & Nebo
  11. Vjeruj u ljubav – Vindon Havin
  12. Sad si tu – Auguste

  Zimzeleno a novo” je akcija Croatia Recordsa i radijske emisije Music pub Zlatka Turkalja, kojoj je cilj očuvati hrvatsku glazbenu kulturu predstavljanjem važnih autora i pjesama mlađim generacijama i to na način da se neki klasici iz ’60-ih, ’70-ih i ’80-ih godina prepuste na obradu mlađim generacijama.

  Lani je kao prvi plod te akcije objavljena vinilna ploča koja je s jedne strane imala originalne klasike, a na drugoj njihove obrade. Nedavno je objavljen i nastavak “Zimzeleno a novo 2”.Glavna razlika u odnosu na prvu ploču, osim što je na dvojci jedna pjesma i njena obrade više, je u odabiru repertoara. Prva ploča se sastojala od pjesama poznatih izvođača, ali pjesama koje ne spadaju u njihove najpoznatije hitove, te koje su bile pomalo zaboravljene. Ovaj put pola od šest odabranih pjesama svakako spada među najpoznatije melodije hrvatske popularne glazbe. “Šuti moj dječače plavi” Novih Fosila, “Ostala si uvijek ista” Miše Kovača i “Vjeruj u ljubav” Olivera Dragojevića i dan danas su omiljeni favoriti radijskih urednika i neizostavni dio repertoara svakog boljeg mp3 jukeboxa u kafiću.Ostale tri pjesme se više uklapaju u koncept prve ploče. “Plavuša” Kiće Slabinca, “Balada” Ane Štefok i Drage Diklića su tri staromodna, raskošno orkestrirana šlagera u kojima ima malo ili nimalo utjecaja rocka, pa se slabije slažu s današnjim ukusom publike.

  Na strani B se nalaze obrade. Među najuspjelije spadaju “Šuti moj dječače plavi“u izvedbi The Blondes, komad žustrog, radiofoničnog akustičnog popa, jednako pitka “Ostala si uvijek ista” koju su The Answer! odjenuli u funk, te “Balada” koju je Renata Sabljak otpjevala jednako kvalitetno i dramatično kao Ana Štefok, a Nebojša Buhin Nebo je stvar začinio za bluzerskom gitarom.

  Solidno su se snašli i Fluentes i Auguste. Prvi su “Plavušu” potpuno razgolili na akustičnu gitaru i soulom obojeni vokal, a potonje su slično minimalistički tretirale “Sad si tu“, uz dodatak dvoglasja i violine. Vindon Havin su kao instrumentalnu podlogu za “Vjeruj u ljubav” odabrali diskretnu elektroniku, što je zanimljiva i neloše realizirana ideja, međutim malo su pretjerali s (pre)visokim notama ženskog vokala.

  Muziku podržava