Pop (punk) art

  1169

  Alkaline Trio

  My Shame Is True

  Datum izdanja: 02.04.2013.

  Izdavač: Epitaph Records

  Žanr: Punk, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. She Lied To The FBI
  2. I Wanna Be A Warhol
  3. I’m Only Here To Disappoint
  4. Kiss You To Death
  5. The Temptation of St. Anthony
  6. I, Pessimist
  7. Only Love
  8. The Torture Doctor
  9. Midnight Blue
  10. One Last Dance
  11. Young Lovers
  12. Until Death Do Us Part

  Ako padate na golišave koljačice zombija slobodno preskočite tekstualni dio ove recenzije i bacite oko na video za singl “I Wanna Be A Warhol”.

  Alkaline Trio oduvijek je bio zanimljiv bend sa zagonetnim, uglavnom ljubavnim pjesmama umotanim u nešto tamniju atmosferu. Taj prepoznatljiv noir element nije prenesen u ovaj od metafora i raznolikosti skoro do kosti oglodan album koji djeluje kao ljubavni dnevnik – u ovom slučaju zarazni pop-punk ljubavni dnevnik.Srcedrapajući stihovi koji ponekad zvuče totalno tinejdžerski i otrcano ovdje dobro prolaze, i kolikogod tvrdokorni fanovi u nebesa uzdizali prva tri albuma i srali po ovom, “My Shame Is True” je kvalitetan, pomalo konceptualan korak dalje u karijeri.

  Matt Skiba očajan je zbog nedavnog prekida i to je jasno slušljivo i vidljivo. Slušljivo jer je svaka njegova pjesma na albumu očajno zavijanje na mjesečini i potencijalni razlog za sudsku zabranu prilaska, a vidljivo pak jer je osoba u crnom na naslovnici i knjižici s tekstovima njegova bivša djevojka (ako je vjerovati internetskim kuloarima). Njegov stih “For acting like a schoolboy trapped in a man” sasvim je primjerena usporedba jer je doza vapaja ovdje ponekad ravna tinejdžerskim sapunicama. Ono što izglađuje stvar osjećaj je potpune iskrenosti i otvaranja duše koji stvara prisnost sa slušateljem.

  Muziku podržava

  Prve dvije pjesme, “She Lied To The FBI” i “I Wanna Be A Warhol” s gostom vokalom Brendanom Kellyem (The Lawrence Arms), najzabavnije su na ploči i rijedak primjer gdje Matt koketira s metaforom. Njihovi mekani i ubrzani punk refreni s ‘whoa’ dodacima jednostavno se tope u ušima. Ostatak njegovih pjesama prolazi u direktnijem tonu, no s ništa manje infektivnim lepršavim zvukom.

  Kontru Skibi daje Dan Andriano čiji vokal i potpis krase četiri pjesme s ipak nešto zrelijim tekstovima. Iako po naslovu zvuči kao da je ispala iz Mattova džepa, “Only Love” ne samo da je najbolja Danova pjesma, već je instant klasik u diskografiji benda. “I, Pessimist” nešto je glasnija duo izvedba s Timom McIlrathom i najpunk stvar na albumu.

  Zaključne dvije pjesme, balade “Young Lovers” i “Until Death Do Us Part“, nude nešto mekši kraj u kontrastu s prve dvije pjesme i zaokružuju “My Shame Is True” kao jednu osobnu, zvukovno i tekstualno kvalitetnu cjelinu bez većeg posrtaja.

  Usporedno s ovim albumom izašao je i svojevrsni produžetak albuma, EP “Broken Wing” koji svakako vrijedi poslušati (četiri pjesme u trajanju od 14 minuta).

  U posljednjih desetak godina Alkaline Trio stekli su veliki ugled na alternativnoj muzičkoj sceni, a ovaj uradak nešto je što tom ugledu svakako ide u prilog. I imaju Millu Jovovich u spotu, helou.

  Muziku podržava