Alkaline Trio: Majstori mračnjikavog pop-punka

  372

  Alkaline Trio

  Is This Thing Cursed?

  Datum izdanja: 31.08.2018.

  Izdavač: Epitaph Records

  Žanr: Pop, Punk, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  Is This Thing Cursed?
  Blackbird
  Demon and Division
  Little Help?
  I Can’t Believe
  Sweet Vampires
  Pale Blue Ribbon”
  Goodbye Fire Island
  Stay
  Heart Attacks
  Worn So Thin
  Throw Me to the Lions
  Krystaline

  Is This Thing Cursed“, deveti album za Alkaline Trio, fantastičan je povratak u formu nakon pet godina studijske tišine i prijeko potrebna doza hororesknog, polu-deprimirajućeg softcore punka s primjesama krvi, alkohola, slomljenih srca i onosvjetske atmosfere.

  Koliko god stvari bile tmurne i turbulentne, toliko su zabavne i privlačne, a ako ništa drugo, onda uhu ugodne. U zvuku i tekstovima čuju se za njih standardni utjecaji Misfitsa i Green Daya, ali na pokoju sekundu u njima se može čuti i hrpa drugih bendova. Unatoč svemu, Trio ostaje unikatan u svojoj prezentaciji i dinamičan u kombinaciji vokalista i tekstopisaca Matta Skibe i Dana Adriana koji su na ovom albumu sinergijski stopljeniji nego inače, a opet jedinstveni.

  Muziku podržava

  Čista produkcija oslanja se na jednostavnost triju instrumenata i postiže nevjerojatnu kohezijsku melodičnost. Baš ta melodija najveći je adut albuma, a svi mali dodaci poput klavira, pozadinskog vokala i mini-solažice uljepšavaju kompletnu zvukovnu sliku. U nešto manje od 40 minuta album ni jednom nije dosadan, a zarazni refreni jednostavno traže da ih se opet posluša. A strana ploče puno je pamtljivija od B strane, ali to je uglavnom zbog hit pjesama i singlova koji su nakrcani na sam početak. Vokali, bilo zasebno, bilo u kombinaciji, dovedeni su do maksimalnog izražaja, pogotovo u mekšim trenucima (prva i zadnja stvar).

  Lirika se koprca s alkoholom, smrću, srcoboljom, glavoboljom i ponekim društvenim komentarom, lijepo uparujući maštu i stvarnost, lijepo i ružno, crno i crveno. Nasilje i depresija zvuče poetski, a dramaturgija ne ide predaleko, već je prizemljena i iskrena te u svoj svojoj otvorenosti utješna.

  Iako ih nema puno, (s)pokojno-privlačne onosvjetske reference i krvavi stihovi podsjećaju na drage hororce s elementima drame, ljubića i humora. Unatoč svemu, “Is This Thing Cursed” je pozitivan glazbeni podražaj.

  Pop-punk-rock trio Alkaline Trio povratio je svoj žanrovski status sablasno-emotivnih mračnjaka prve klase. Nije da je taj status bio izgubljen, možda samo malo poljuljan.

  Muziku podržava