Ponavljanjem zvuka s prvijenca Barbari sada imaju sve…

  2050

  Barbari

  Santa Barbara

  Datum izdanja: 04.12.2014.

  Izdavač: barbarimusic.com

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ma nema veze
  2. Bilo je lijepo
  3. Magnetizam
  4. Bog (laku noć)
  5. Noge II
  6. 4
  7. I šta ćemo sad
  8. Demon
  9. Biserje pred svinje
  10. Bluz jedne Kćeri

  Samo godinu dana nakon prvijenca “Monfiorenzo Underground” kojim su uveliko skrenuli pažnju na sebe, Barbari su nedavno na ponudili novi album “Santa Barbara” na besplatni download.

  Ponovno bih mogao otvoriti priču kako su mnogim medijima mnogo zanimljiviji stranci kad dijele albume badava, a za domaće vjerojatno niti ne znaju da postoje, a kamoli da bi njihovo dijeljenje bilo imalo zanimljivo. Barbari su bili jedni od otkrića prošle godine, pa je ovakvim načinom trebao ispasti pravi bum i Barbare dići barem poneki nivo više.

  Što nam Barbari nude na novom albumu, slobodno možemo reći ništa novo što nismo već čuli na prvijencu. “Santa Barbara” leži na vrlo sličnim načelima pomalo uvrnutih ritmova i raznih gitarskih šara uz izražajnu interpretaciju frontmenice Barbanje Munjas, te liriku koja već postaje malo naporna zbog forsiranja istih/sličnih fora.Takvim stavom, kao da smo na ‘repeat modu’ prolazi gotovo cijeli album, tek poneka pjesma malo odudara od zacrtanih skica koje su ostale od “Monfiorenzo Undergrounda“. Pozitivna stvar je što se osjeti žešći zvuk gitara kad se one maksimalno raspojasaju, dok je ostalo sve na svojem mjestu, bez neke želje za bježanjem od prethodnog uspješnog recepta.Dvije najbolje pjesme su već izdane kao singlovi, pa će biti zanimljivo vidjeti što i kako će dalje. “Ma nema veze” je klasičan barbarski hit kakve su na prvijencu ispucavali kao od šale dok je ovdje relikt, dok je “4” neočekivana balada koja bend pokazuje u potpuno drugačijem svjetlu.

  Ostatak albuma donosi poskočice koje nisu toliko radiofonične i jake, ali imaju onaj specifičan štih kojim su nas Barbari kupili još prošle godine, pa vjerujem da će ponoviti uspjeh i dalje krenuti uzlaznom putanjom. Zasad kako izgleda, imaju sve predispozicije za to.

  Muziku podržava

  Za kraj bih mogao trabunjati klasične kritičarske floskule o drugom albumu, ali nema pretjeranog smisla. Treba imati muda u današnjoj glazbenoj industriji izdati album svega godinu dana nakon prošlog, i još ga dati besplatno svakom znatiželjniku na pomnije preslušavanje.

  Super je da se to dogodilo mladom bendu koji još uvijek treba popuniti materijal za koncerte, pa sad s dva albuma imaju što pičiti na nastupima jer bi bilo besmisleno da su u nedogled vrtili “Monfiorenzo Underground” i čekali pravu priliku za novi album.

  Ovako sada imaju sve, dva brza albuma koji su poprilično zaokružili zvuk benda i otvorili si vrijeme da se u miru rade na sljedećem izdanju. Više nemaju potrebu ništa brzati, pa me ne bi čudilo da se malo više poigraju s vlastitim zvukom i da skrenu na teritorij kakvim nas je Barbara namamila sa Sarom Renar u predivnom singlu “Ljubav“.

  Muziku podržava