Pjesme za buduće generacije

  1309

  The B-52's

  Funplex

  Datum izdanja: 14.04.2008.

  Izdavač: Astralwerks / Dallas Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Pump
  2. Hot Corner
  3. Ultraviolet
  4. Juliet of the Spirits
  5. Funplex
  6. Eyes Wide Open
  7. Love in the Year 3000
  8. Deviant Ingredient
  9. Too Much To Think About
  10. Dancing Now
  11. Keep This Party Going

  Njihov futuristički svijet još uvijek ne poznaje granice – suluda kombinacija varijacija na temu “Zvjezdane staze”, “Barbarella”, “Zona Sumraka”, “Flash Gordon” ili “Modesty Blaise”, surf-rock i novi val u neposrednom dodiru s Henryem Manciniem uz naivno bizarne erotske maštarije i modne detalje na tragu Mary Quant.

  The B-52’s stilski tako savršeno okupljaju cijelo mnoštvo u vlastiti trademark kojeg se vjerno drže i kad osjete pravi trenutak, iznova isporuče svoju čudesnu dozu zabave i eksperimentalne uvrnutosti a da sve ne zvuči presprdačinasto ili pretenciozno, što su dokazali i svojom najnovijom studijskom pločom – prvom nakon sada već davno objavljene, angažirane “Good Stuff” iz 1992. godine.

  U nastavku devedesetih kao albumi uslijedile su uglavnom brojne, više ili manje prigodne kompilacije, uz jedan odličan noviji hit – “Debbie” (1998.), kojem je prethodio i omanji promašaj – onaj za tipičnu holivudsku ekranizaciju kultne crtane serije “The Flintstones” (1994.).

  No kad i taj potez promotrimo s ove distance, The B-52’s su upravo jedini bend na ovoj planeti koji je remake dotične naslovne teme izveo besprijekorno i u svojem stilu.

  Muziku podržava

  Za četvorku koja je debelo na ulasku u šestu dekadu života, naprosto je nevjerojatno kolikim optimizmom i vitalnošću zrače. Njihovoj melodičnoj, energičnoj glazbenoj matrici nemoguće je odoljeti – jer čak i u trenucima kad njihove rime zazvuče krajnje banalno (“… Shimmy shimmy – hot shimmy shimmy, twist the Tornado and the Lasso, Shake it honey – shake it, shake it honey!” ili “I’m your daytime waitress at the Taco Tiki Hut, I’m your daytime waitress – here’s your stupid 7-Up“), The B-52’s i u svojem ‘najgorem’ izdanju djeluju kao čudnovata strip-družina raspjevanih super-junaka čije epizode iznova iznenade, bilo duhovitošću ili ozbiljnijim temama upakiranim u zabavnu neodoljivu melodiju, kakva je primjerice u moru sjajnih predložaka ovdje i odjavna “Keep This Party Going” (“Take this party to the Whitehouse lawn – things are down and dirty in Washington“).

  Zagriženiji ljubitelji njihovog opusa najčešće ističu album prvijenac iz 1979., čije svjetlosne godine u sferama vlastite ‘sci-fi’ ludosti i nisu nikad u potpunosti dostigli, no sve što su do danas napravili, po svojoj je recepturi više nego dostojna serija nastavaka.

  Dvoglasno pjevanje od strane fenomenalnih Kate Pierson i Cindy Wilson ili energični, prepoznatljivi govorni uleti otkačenog Freda Schneidera popraćeni tako razbibrižnom glazbenom podlogom od strane kolege im, Keitha Stricklanda, ploču “Funplex” će upravo u mjeri u kojoj je grupa iskusila svoj veliki povratak 1989. godine plesnom bombom zvanom “Cosmic Thing” – popraćenom i danas nenadmašnom hitčinom “Love Shack”, zasluženo približiti nekoj novoj publici – ili kako bi The B-52’s sami rekli, ‘budućoj’ generaciji, kojoj su već jednom s dužnim poštovanjem spjevali odu.

  Funplex” i da je mogao ne bi zvučao bolje – u pogledu svega što su do danas snimili, ovo je možda jedan regularan album s manje-više svim potrebnim sastojcima – uvodna “Pump“, “Hot Corner“, “Ultraviolet“, naslovna “Funplex”, a posebno dragulji poput “Juliet of the Spirits“, “Eyes Wide Open“, “Deviant Ingredient“, “Love in the Year 3000“, “Too Much To Think About” i “Dancing Now“, vrlo lako se mogu uklopiti na bilo koji od dosadašnjih albuma što je samo potvrda koliko su produkcijski i aranžmanski The B-52’s bili i ostali ispred svoga vremena.

  Sa svih strana svakodnevno nas bombardiraju ružne stvari – vrijeme za zabavu i nije idealno, ali “Funplex”, koliko god to zvučalo neozbiljno, ima dovoljno dobre energije da u svojih pedesetak minuta spasi svijet od propasti. Samo zamislite koliko bi taj isti svijet postao bolji svakim novim slušanjem ove ploče.

  Muziku podržava