Nekad odani, ali bome i sad

  1243

  Bolt Thrower

  Those Once Loyal

  Datum izdanja: 14.11.2005.

  Izdavač: Metal Blade / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. At First Light
  2. Entrenched
  3. The Killchain
  4. Granite Wall
  5. Those Once Loyal
  6. Anti-Tank (Dead Amour)
  7. Last Stand Of Humanity
  8. Salvo
  9. When Cannons Fade

  Bolt Thrower su kao i Judas Priest i Black Sabbath proizvod engleskog industrijskog grada Birminghama. Nastali su davne 1986. pod utjecajem bendova kao što su Sacrilege, Discharge, Candlemass i Slayer. Za njihov proboj zaslužan je i legendarni John Peel kod kojeg su snimili session za BBC radio 1988. godine. Njihovi ključni albumi “Realm Of Chaos” iz 1989. i “Warmaster” iz 1991. raskrčili su put bendovima poput Cryptopsya i Nilea koji su nastavili uzdizati death metal do novih razina u 90-tim godinama prošlog stoljeća.

  Bolt Thrower su rijetko mijenjali svoj zvuk,uglavnom je ostajao isti kao i na prvim albumima, a njihov osmi studijski album – “Those Once Loyal”, prvi u četiri godine također zadržava istu odliku. Još jedna bitna činjenica za ovaj album je povratak njihovog starog vokala Karla Willetsa nakon višegodišnjeg izbivanja. Njegovo bučno ‘rikanje’ je dobrodošla promjena u usporedbi s prošlim vokalom Dave Ingramom. Njegove vokalne dionice odlično preuzimaju kotrolu uz gitariste Barry Thopmsona i Garry Warda.

  Kao što je i uobičajeno za Bolt Thrower ratna povijest je glavna tema njihovih pjesama. Bend ovdje pokazuje da je u odličnoj formi, odajući počast vojnicima koji su sudjelovali i poginuli u Prvom svjetskom ratu. Detalji brutalnosti rovova i jaraka, strepnje od moguće smrti s dolaskom novog dana ili pak sablazne tišine pokorenih bojišnica ili nadgrobnih spomenika poginulih vojnika odlično su uklopljne u cjelokupnu priču.

  Glazbeno gledano album je upravo onako intenzivan kako to i sama njegova tema zahtjeva, i bez obzira ne trenutnu prisutnost Willetsovog vokala ili ne, ova petorka zvučni vrlo močno. “Entenched” i “Last Stand Humanity” gaje veliku sličnost sa Slayerom, a još veću snagu daju im thrasherski beatovi Martina Kearnsa i atonalne Thompsonove i Wardove solaže.

  Muziku podržava

  Salvo” stilom naginje više ka sporijem doom metalu s kojim Bolt Throweri vole eksperimentirati s vremena na vrijeme. Ovaj album sadrži i mnogo mid-tempo pjesama koje pružaju najveće zadovoljstvo, a od kojih bi ponajviše izdvojio prvu “At First Light” s odličnim uvodom i posljednju “When Cannons Fade“, najdulju pjesmu na albumu.

  Ovo je odličan hvale vrijedan album kojeg svi Bolt Thrower fanovi jednostavno moraju imati, a definitvno ga preporučam i svim ljubiteljima death metala i žešćeg zvuka opčenito. “Those Once Loyal” zasigurno spada među najbolje metal albume 2005. godine i zato bi trebao biti sretan svatko tko s nijime ukrasi svoju CD kolekciju.

  Muziku podržava