Najveći hitovi božjih janjaca

  1797

  P.O.D.

  Greatest Hits: The Atlantic Years

  Datum izdanja: 16.11.2006.

  Izdavač: Atlantic / Dancing Bear

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Southtown
  2. Boom
  3. Going In Blind
  4. Roots In Stereo
  5. Alive
  6. Youth Of The Nation
  7. Sleeping Awake
  8. Rock The Party (Off The Hook)
  9. Lights Out
  10. Goodbye For Now
  11. Execute The Sounds
  12. Will You
  13. Truly Amazing
  14. Satellite
  15. Set Your Eyes To Zion
  16. Here We Go
  17. If It Wasn’t For You

  “Priča o P.O.D. je počela još 1992. kada je nekoliko klinaca iz San Diega ujedinilo svoju ljubav prema kvartu i rock’n’rollu s dubokom vjerom u Boga, koja je bila puno veća od isprazne zahvale na CD-u. Odlučili su oformiti band i pokušati promijeniti naličje glazbe… Kada im je ponuđeno 100.000$ za ugovor od jedne kršćanski nastrojene kuće, malo su zastali, ali odluka menadžera ipak je glasila ‘Bog ima veći plan za P.O.D.!’ Onda je došao Atlantic Records i P.O.D. je zakoračio na veliku scenu.”

  Ovo je malo prerađena priča iz knjižice novog CD-a kršćanskih rap-rockera P.O.D.. Ovoga puta riječ je o njihovoj kompilaciji najvećih hitova, jer je očito upravo izdavačka kuća koja im je sve omogućila, odlučila da više ne donose dovoljno love i da su albumima “Payable On Death” i “Testify” podbacili.

  Djelomično se i ja slažem s time, ali kada sam si sada pustio sve njihove najbolje stvari na jednom CD-u misli su mi se vratile i shvatio sam da je P.O.D. imao super trenutaka.

  Još prvim albumom “Fundamental Elements Of Southtown” započeli su svoj uspješni put pa vjerojatno većina zna stvarčicu “Southtown“. Ali baš “Satellite” je napravio pravi posao. Predobar zvuk, malo lakšeg pristupa s pjesmicom “Youth Of The Nation“, žestine na ogromnoj bogatoj stvarčugi “Satellite” i sveprisutnim hitom “Alive” izdanim 11. rujna 2001. (već i ptice znaju što se zbilo tog dana) činilo se da im je samo nebo granica.

  Muziku podržava

  Nakon toga, pomalo neprijateljsko razilaženje s gitaristom Marcosom (ima novi bend The Accident Experiment) započelo je drugačiju fazu benda i ipak jednu neizbježnu silaznu putanju. Truby je fora lik i super gitarist, ali pjesme su izgubile onu njihovu bombastičnost. Tu su dvije pjesme s albuma koji nosi njihovo ime (“Execute The Sounds” i “Will You“), i tri s “Testify” (misaona “Goodbye For Now“, glasna “Lights Out” i “Roots In Stereo” s onim njihovim, meni lošim, reggae pristupom) kojima su malo vratili nadu svojoj karijeri. No, tu je i nekoliko uobičajenih dodataka.

  Sleeping Awake” bila je na soundtracku za jedan od “Matrixa”, lagana i tužna “Truly Amazing” napisana za “Passion Of The Christ”, i “If It Wasn’t For You” s “Warriors” EP-ja snimljenog između zadnja dva albuma. Ono što je potpuno novo, to je pjesma “Here We Go“, neobjavljen solidan komad iz vremena snimanja “Testify” i skroz nova “Going In Blind” o smrti djeteta. Upravo ona je pokazatelj da dečki još imaju smisla i da još uvijek znaju snimiti hitoidnu laganu rokersku baladu širokih i glasnih refrena.

  Ovaj CD ima hrpu dobrih stvari, ‘best of’ nikada neće zadovoljiti svačije ukuse, ali najpoznatije su tu i sa sobom nose poruku da niti jedan album nije bio totalno smeće i da su svaki put iznjedrili glazbu sa njihovom pozitivnom kršćanskom porukom.

  Imali su te dvije faze obilježene gitaristima, a sada vijesti po glazbenom svijetu kažu da će se te dvije faze spojiti, jer se Marcos vraća u bend i nastavljaju kao petorica. Mislim da to ne može biti loša kombinacija i da, ako obojica uspiju smiriti taj nadaleko poznati gitaristički ego, P.O.D. nastavlja i možda nas čekaju njihovi najbolji trenuci. Dao Bog…

  Muziku podržava