Reinkarnacija u najuzbudljivije vrijeme

  994

  P.O.D.

  The Awakening

  Datum izdanja: 21.08.2015.

  Izdavač: T-Boy Records

  Žanr: Alternative, Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Am I Awake
  2. This Goes Out To You
  3. Rise of the NWO
  4. Criminal Conversations
  5. Somebody’s Trying To Kill Me
  6. Get Down
  7. Speed Demon
  8. Want It All
  9. Revolucion
  10. The Awakening

  Početi krajem ’90-ih, kreirati nekakav alternativni metal i repati preko njega, preživljavati turbulencije novog milenija i dogurati do 7 major albuma…

  Ne čini se nimalo lako, ali P.O.D. očito izbora nemaju! Ne samo da nemaju izbora, nego ništa drugo vjerojatno ni ne znaju raditi i zato su ih godine dovukle do perioda u kojem s ogromnim mudima rade najbolje stvari svoje karijere.Svi će se vjerojatno uvijek vraćati do benchmarka – albuma “Satellite”, a nakon zaboravljivih “Testify” i “When Angels & Serpents Dance”, “Murdered Love” pokazao je da znaju proizvesti ono po čemu su poznati. “The Awakening” nije to samo ponovio ili potvrdio, već je vjerojatno najbolji album njihove karijere! Stigao u krivo vrijeme? Možda… Trenutak je prošao za takav stil? Možda… Ali koga boli kurac?!Sama činjenica da su pored svih singlova koje imaju spremne svejedno odlučili napraviti album koji se sluša u komadu – konceptualni album! Radi se o životnim odlukama i pogreškama glavnog lika Tima koji sve životne nedaće proživljava kroz skitove prije i poslije svake pjesme na albumu. Skroz od grooverske i moćne “Am I Awake” pa do finalnog oprosta i pronalaska u ljubavi na dinamičnoj i mega-isproduciranoj “The Awakening“.

  Između toga posložilo se sve što možemo laganim koracima usporediti s najuspješnijim. “This Goes Out To You” je “Alive” ovog doba, “Somebody’s Trying To Kill Me” osim Kornovskog back-vokala “Somebodyyyyy!” zvuči kao nastavak “Anything Right”. Odlična svirka na laganici “Want It All” zaziva Sinatrinu trubicu, Incubusove bubnjeve (je li netko za “Are You In?”) i “Easy Like Sunday Morning” atmosfericu. “Criminal Conversations” ugostila je Mariu Brink iz In This Moment i progovorila o uobičajenim ljubavnim problemima.

  Muziku podržava

  I dok one sve zvuče užasno jako, moćno i uvjerljivo, najjači trojac albuma upravo je ono po čemu do sada možda i nisu toliko prisutni. “Rise of the NWO” se igra s poznatim temama kontrole, zavjera, Iluminata, Masona, ekonomije i prokletog Big Brothera. Gang vokali “Staring Evil In The Eye! Are you ready for the rise of the New World Order” svemu daju još dublji smisla.

  Nadalje, “Speed Demon” je brzi oktanski trenutak kada glavni lik priče pada sve dublje, a sama pjesma je zakašnjeli nastavak na Snotovu “Joy Ride”. Sve skupa samo da bi došli do hard-core gazione – “Revolucion“. Najbrža stvar (ne samo ovog albuma), gang urlanje “hey hey hey!” i gostovanje provjerenog Loua Kollera iz Sick of it All. A da se zadovolji i posljednji element Southtowna – pjesma ima dobro znani “yah yah” refren i vraća na prvi major album!

  Sve zajedno je apsolutno iznenađenje proizašlo iz dva razloga – prvi je da nisam očekivao da P.O.D. 2015. može složiti nešto vrijedno spomena, a drugi je da je album jednostavno i realno – bomba! Istovremeno su pokazali hrabrosti da snime nešto iz duše (ali jako slabo to ispromoviraju), ali i da im sve skupa donese prijeko potrebnu brojku hitoidnih mega-bangera i svega onoga što će se sigurno svidjeti svima koji su ih ikada slušali.

  Muziku podržava